Lisel Heise, bătrâna care a intrat în politică la 100 de ani. Ce îşi doreşte şi cine o inspiră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vârstă de 100 de ani, Lisel Heise a decis să facă politică. Apără cu ardoare două teme: climatul şi sănătatea publică, scrie AFP.

La câteva săptămâni după ce a suflat în 100 de lumânări, Lisel Heise, o fostă profesoară aflată de 40 de ani la pensie, a obţinut un mandat de consilier municipal în Kirchheimbolanden, un orăşel de aproape 8.000 de locuitori  din landul Renania-Palatinat (sud-vest).

Decizia de a intra în politică i-a venit spontan, după ce s-a trezit cu microfonul tăiat la o reuniune publică în care pleda pentru redeschiderea unei piscine.

„Când am început să iau cuvântul, unii nu voiau să mă asculte şi mi-au luat microfonul. Acum oameni din toată lumea vin să discute cu mine. Cine râde la sfârşit?“, spune bătrâna despre începuturile sale în politică într-un interviu acordat AFP.

Cel care a susţinut-o în acest demers este un veteran al politicii locale, Thomas Bock. În vârstă de 59 de ani, Bock conduce o organizaţie care militează împotriva partidelor tradiţionale şi pentru mai multă transparenţă. Doamna Heise „are un caracter puternic şi multă energie“, declară el pentru AFP.

Având patru copii şi opt nepoţi, Lisel Heise vrea un viitor mai bun pentru tinerii de azi. Un sistem de sănătate publică eficient şi o climă mai curată îi pot ajuta, crede ea, fiind inspirată, în ceea ce priveşte lupta împotriva încălzirii globale, de mişcarea „Fridays for future“, lansată de adolescenta suedeză Greta Thunberg.

Unul dintre politicienii pe care îi admiră este Barack Obama. „Un lider politic trebuie să aibă viziune şi să gândească logic“, afirmă ea când se referă la cel de-al 44-lea preşedinte american.

Când nu participă la şedinţele din Consiliul Municipal, îşi dedică timpul nepoţilor, îngrijirii grădinii şi urmărind emisiuni politice.

„Mulţi oameni au devenit mai activi politic datorită ei. Îi inspiră pe tineri şi bătrâni deopotrivă într-un mod foarte pozitiv“, o laudă Sepandar Lashkari, un iranian în vârstă de 44 de ani venit în Germania încă din vremea adolescenţei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite