Liderul PPE, Jospeh Daul: Trebuie să discutăm locul Marii Britanii în UE! Europarlamentarii englezi: Ameninţaţi Regatul Unit?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele grupului PPE , Joseph  Daul (mijloc)
Preşedintele grupului PPE , Joseph Daul (mijloc)

Europarlamentarii discută astăzi, la Strasbourg, rezultatele summitului european de la Bruxelles din 8-9 decembrie şi cele mai dure reacţii au fost la adresa Marii Britanii: englezii tratează UE doar ca pe o zonă de liber schimb fără nicio consideraţie pentru solidaritate şi instituţiile europene, a spus preşedintele popularilor europeni (PPE), cel mai numeros grup din Parlamentul European.  

„Din fericire UE nu s-a împărţit între cei 17 şi restul. Era cel mai mare pericol înainte de summit. Nu este un acord 17 plus ci este un acord 26 minus", a spus preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso în dezbaterea din Parlamentul European pe rezultatele summitului de săptămâna trecută.

„Cu reguli stricte pentru revenirea la echilibrul bugetar şi la o politică sănătoasă a finanţelor. 26 din 27 de state au dat dovadă de responsabilitate. 26 din 27 au admis ca suveranitatea nu poate fi ostatica pieţelor. Hotărârea a fost mai puternică decât nehotărârea", a spus Jospeh Daul. Mai sunt câteva lucruri de lămurit, a mai spus preşedintele PPE din Parlamentul: natura juridică a noului acord şi locul Marii Britanii în Europa. „Că Regatul Unit s-a opus, această situatie ne pune în faţa unor probleme nu doar juridice ci şi politice. Grupul meu doreşte ca în discuţiile PE să abordeze şi chestiunea locului Marii Britanii în UE", a mai spus Daul

El a mai cerut, ca replică, o schimbare de comportament a celor 26 faţă de „atitudinile egoiste şi naţionaliste" ale Marii Britanii.

Europarlamentarii englezi au intervenit: „Amenintaţi Regatul Unit? Puteţi confirma că, în calitate de preşedinte al grupului popularilor europeni ameninţaţi Marea Britanie?"

Înainte de Craciun nu am nici tancuri, nici Kalasnikoave. Nu este o declaraţie de război, dar dacă solidaritatea UE a fost abandonat[, nu văd de ce, ceilalţi 26 să faca altfel. Solidaritatea trebuie să existe între toţi şi doar într-un sens", a răspuns Daul .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite