Liderul olandez de extremă dreaptă îl acuză pe fostul comisar european de incitare la violență

0
Publicat:

Frans Timmermans neagă acuzațiile și susține că a acționat în limitele legii.

Geert Wilders. Foto: EPA-EFE
Geert Wilders. Foto: EPA-EFE

Liderul Partidului Olandez pentru Libertate (POL), de extremă dreapta, Geert Wilders, a cerut deschiderea unui dosar penal împotriva fostului prim-adjunct al șefului Comisiei Europene, Frans Timmermans, care conduce alianța Partidului Laburist și Stânga Verde, pentru incitarea la violență, a relatat portalul de informații NL Times.

Potrivit publicației, avocatul liderului POL, Herman Lonstein, a trimis documente la parchet, luni. Baza pentru depunerea unei petiții de inițiere a unui caz a fost o frază rostită de Timmermans la o întâlnire cu colegii de partid din 20 aprilie. El a cerut „să nu se oprească de la nimic pentru a-i împiedica pe Wilders să ajungă la putere în țară”.

Potrivit lui Lonstein, Timmermans nu le-a spus în mod explicit susținătorilor săi să acționeze doar în limitele legii. Aceasta înseamnă că Timmermans a indicat indirect că „orice poate și va fi folosit” pentru a-l opri pe Wilders, iar asta „include orice infracțiune”. Avocatul mai susține că incitarea la violență nu trebuie să fie un apel literal. Se poate face și indirect sau implicit, iar Timmermans „cel puțin” a făcut-o pe cea din urmă, se spune în moțiune.

Fostul comisar european neagă acuzațiile și consideră că a acționat în limitele legii.

Partidul lui Wilders a câștigat alegerile parlamentare în noiembrie 2023 și încearcă acum să formeze o coaliție de guvernare în cooperare cu alte trei forțe politice. Recent, au început să apară informații că există prea multe neînțelegeri între părți și că negocierile se pot termina fără niciun rezultat. În acest context, Timmermans, a cărui alianță a ajuns pe locul al doilea în alegeri, a spus că este gata să conducă procesul de formare a unui nou guvern dacă Wilders eșuează. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite