Liderul liberalilor europeni a refuzat să mai vorbească în engleză în plen la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul European
Parlamentul European

Preşedintele grupului liberalilor europeni, Guy Verhofstadt (Belgia), a refuzat astăzi, la Strasbourg, să vorbească în limba engleză, aşa cum face de obicei, în semn de protest faţă de atitudinea Marii Britanii de la summitul UE, şi le-a spus colegilor europarlamentari englezi că premierul lor, David Cameron, va înţele că a făcut o mare greşeală.


"Belgiei i-au trebuit 540 de zile să formeze un guvern şi toată lumea a râs de noi. În criza europeană au trecut 700 de zile şi tot nu o avem sub control, iar sfârşitul nu este nici clar şi nici vizbil. În sfârşit, acordul dezgustator de la Deauville - unde Franţa şi Germania anunţau acum un an pactul anticriză- între obsesia lui Sarkozy şi inflexibilitatea lui Merkel- s-a încheiat.

Sarkozy încă mai are obsesia că marile puteri trebuie să conducă zona euro şi nu instituţiile europene. Săptămâna trecută am încheiat şi "blestemul lui Merkel" în care investitorii privaţi ar trebui să participe şi ei la "durerea comună". Această greşeală ne-a costat miliarde de euro şi nu a făcut decât să înrăutăţească şi mai mult criza economică", a spus Verhofstadt.

Citeşte detalii despre pactul franco german de la Deauville din toamna lui 2010

Consiliul European a recunoscut, la ultima întâlnire, faptul că solicitările adresate sectorului privat de a ierta o parte din datoriile unei ţări aflată în dificultate nu a fost o soluţie şi a anunţat "o schimbare de doctrină". "De acum vom adera strict la principiile şi practicile FMI" a explicat preşedintele Herman Van Rompuy.

Liderul liberalilor din PE a acceptat să spună doar cîteva cuvinte în engleză pe care le-a adresat colegilor din regat. "Până si David Cameron va ajunge la concluzia că a făcut o greşeală. În politică există o regulă de aur: nu pleci de la masă decât atunci când eşti sigur că cei din sala vin după tine", a mai spus Verhofstadt.

Liderul popularilor europeni, francezul Jospeh Daul, a criticat şi el atitudinea Marii Britanii şi a cerut ca pe lângă dezbaterile juridice despre forma noului acord interguvernamental să fie discutat şi locul Marii Britanii în UE. Citeşte cum a cerut liderului celui mai mare grup politic din Parlamentul European să fie sancţionată "atitudinea egoistă şi naţionalistă" a Marii Britanii

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite