Liber la carne clonată în farfuriile europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actuala legislaţie europeană care permite comercializarea cărnii clonate va rămâne în vigoare, după ce guvernele europene şi Parlamentul European (PE) nu au reuşit să ajungă la un acord asupra modului de a interzice acest produs.

La capătul a trei ani de negocieri pe marginea unei propuneri legislative, discuţiile s-au terminat fără a se ajunge la un compromis, a anunţat ieri Preşedinţia ungară a UE.

Citiţi şi:

Cât de periculoşi sunt hormonii din alimente

În orice caz, animalele clonate, precum taurinele sau porcii, nu vor ajunge direct pe masa consumaturilor, deoarece ar fi prea scumpe (până la 100.000 de euro pentru un taur). Ele sunt destinate reproducţiei.

Controversele sunt legate de încadrarea comercializării cărnii provenite din descendenţii clonelor. Deputaţii europeni au cerut interzicerea comercializării până la a cincea generaţie de descendenţi, dar guvernele membre ale UE au considerat că e o soluţie impracticabilă şi că ar putea fi contestată de partenerii UE la Organizaţia Mondială a Comerţului.

PE a propus apoi un sistem etichetare obligatorie a cărnii provenite din descendenţii clonelor. Guvernele au considerat că şi această opţiune e nerealistă, nefiind dispuse să accepte etichetarea decât pentru carnea de bovină. Cum nu s-a ajuns la un acord, regulile actuale, ce datează din 1997, rămân în vigoare, fără a menţiona o încadrare specifică pentru comercializarea cărnii clonate.

Bruxelles-ul poate propune un nou text, dar „ar dura ani" până la identificarea unui proiect cu şanse de concretizare, a avertizat Preşedinţia ungară. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite