Letonia va interzice prenumele ruseşti pentru nou-născuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei de la Riga a pregătit un proiect de lege care va interzice cetăţenilor letoni să pună nou-născuţilor prenume ruseşti, considerând că ele nu corespund normelor limbii letone şi-i vor împiedica pe copii să se integreze în societate, transmite rt.com.

În acelaşi timp, măsură vizează „apărarea dreptului tuturor letonilor să vorbească liber limba maternă şi să respecte democraţia din ţară“.

La ora actuală, în momentul înregistrării copiilor în Letonia, tuturor  prenumelor masculine ruseşti care se termină cu o consoană li se adaugă un „s“ pentru a se asemăna cu cele letone. Spre exemplu, „Serghei“ este întregistrat „Sergheis“, iar „Ruslan“ este înregistrat „Ruslans“.

Deputatul leton Ruslan Pankratov a denunţat noua iniţiativă a Ministerului Justiţiei, susţinând că aceasta contravine tratatelor internaţionale cu privire la drepturile civile şi politice, care garantează dreptul la libera alegere a numelui.

După obţinerea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, în 1991, Letonia, o ţară cu 2 milioane de locuitori şi cu o importantă minoritate rusofonă (aproape 40%), a luat mai multe măsuri pentru a contracara influenţa rusească. Spre exemplu, de câţiva ani, letona este limba oficială de comunicare, în timp ce rusa este considerată drept limbă străină.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite