Legislativul european aprobă CETA. Românii vor putea intra fără vize în Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a aprobat acordului de liber-schimb UE-Canada, CETA. Această decizie aduce şi pentru români veşti bune: ridicarea vizelor de intrare în Canada, în două etape,  de la 1 mai şi de la 1 decembrie 2017.

Parlamentul European a aprobat miercuri Acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada (CETA), ceea ce va permite intrarea provizorie în vigoare a acestui acord în lunile care vor urma. 408 europarlamentari au votat pentru şi 254 împotriva, iar 33 s-au abţinut. 

Guvernul român a anunţat  în octombrie că, în urma semnării tratatului CETA, Canada a confirmat ridicarea vizelor pentru cetăţenii români în două etape. 

De la 1 mai 2017, cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA) în loc de viză.

Vizele vor fi eliminate în totalitate începând din 1 decembrie 2017.

”Adoptând CETA, am ales deschiderea, creşterea economică, standardele înalte în faţa protecţionismului şi stagnării. Canada este o ţară cu are avem valori comune şi un aliat pe care ne putem baza. Împreună putem construi poduri în loc de ziduri, pentru prosperitatea cetăţenilor noştri. CETA va fi un punct de reper pentru viitoarele acorduri comerciale în întreaga lume”, a spus raportorul pentru acordul CETA Artis Pabriks (PPE, LV) după vot, potrivit biroului de Informare al Parlamentului European în Romania. 

Încurajarea comerţului 

CETA va elimina tarifele asupra majorităţii bunurilor şi serviciilor. Va permite recunoaşterea reciprocă a certificării pentru o serie de produse. Canada va deschide pieţele sale de licitaţii publice la nivel federal şi municipal, care sunt deja deschise în Europa. Furnizorii europeni de servicii, de la transport maritim la telecom şi inginerie, la servicii de mediu şi contabilitate vor avea acces pe piaţa canadiană. 

Protecţia produselor de fermă şi standardelor sociale 

În cadrul negocierilor, UE a asigurat protecţia a peste 140 de indicatori geografici europeni pentru alimentele şi băuturile comercializate pe piaţa canadiană. Au fost incluse, de asemenea, clauze privind dezvoltarea durabilă pentru a asigura şi a susţine standardele de mediu şi sociale. 

Pentru a răspunde îngrijorărilor cetăţenilor că acest acord dă prea multă putere companiilor multinaţionale şi că guvernele nu vor putea legifera pentru a proteja sănătatea, siguranţa sau mediul, UE şi Canada recunosc atât în preambulul la acord, cât şi într-o declaraţie comună ataşată că prevederile se aplică fără afectarea dreptului naţional de reglementare.

Excepţii 

Acordul CETA nu va elimina barierele tarifare în domeniile serviciilor publice, serviciilor audiovizuale şi de transport, precum şi pentru câteva produse agricole, cum ar fi cele lactate, pui, ouă. 

O protecţie mai transparentă a investiţiilor 

Ca răspuns la presiunea Parlamentului European, mecanismul controversat al rezolvări disputelor între investitori şi stat (ISDS) a fost înlocui de un sistem al tribunalelor de investiţii (ICS) care are ca scop să asigure controlul guvernului asupra alegerii arbitrilor şi să întărească transparenţa. 

Acordul de parteneriat strategic UE - Canada 

Deputaţii au aprobat şi încheierea unui acord de parteneriat strategic UE-Canada (SPA). Acesta completează CETA şi are ca scop întărirea cooperării bilaterale în domenii variate necomerciale, cum ar fi politica externă şi de securitate, lupta împotriva terorismului, a crimei organizate, dezvoltarea durabilă, cercetare, cultură. Acordul SPA a fost aprobat cu 506 voturi la 142 şi 43 de abţineri. 

Ce urmează 

Acordul CETA se poate aplica provizoriu din prima zi a lunii care urmează datei în care ambele părţi s-au informat reciproc despre definitivarea tuturor procedurilor interne necesare. Deputaţii se aşteaptă ca aceasta să fie 1 aprilie 2017 cel mai devreme. CETA a fost declarat un acord mixt de Comisia Europeană în iulie 2016, de aceea va trebui ratificat de parlamentele naţionale şi regionale. 

Tratatul a fost negociat timp de 7 ani şi totuşi mai are şi acum contestatari în UE. Opozanţii îl cataloghează anti-democratic, prea favorabil marilor companii, prea permisiv în privinţa mediului înconjurător şi periculos pentru agricultura europeană.

CETA este un schimb comercial în care peste 90% din tarifele vamale vor fi eliminate imediat. Inseamnă crearea de noi locuri de munca în Europa şi în Canada.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite