Legea în favoarea eutanasiei, adoptată pentru a treia oară de către Parlamentul de la Lisabona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul portughez a adoptat, vineri, pentru a treia oară, o lege în favoarea eutanasiei, text ce va fi supus spre promulgare preşedintelui conservator Marcelo Rebelo de Sousa, relatează AFP.

Textul votat, vineri, este cela de-al treilea în favoarea eutanasiei. Foto: Shutterstock
Textul votat, vineri, este cela de-al treilea în favoarea eutanasiei. Foto: Shutterstock

  Proiectul de lege a fost aprobat datorită mai ales voturilor Partidului Socialist, care dispune de majoritatea absolută în parlament, şi ale câtorva deputaţi din opoziţie.

 Textul votat, vineri, este cela de-al treilea în favoarea eutanasiei adoptat de legislativul portughez, scrie Agerpres.

Şeful statului poate fie să promulge legea, fie să o spună spre examinare Curţii Constituţionale, fie să i se împotrivească prin veto, aşa cum a procedat deja de două ori în trecut. 

Preşedintele a afirmat, joi seară, că are de gând să se pronunţe destul de rapid, „cu siguranţă până la Crăciun”. 

Subiectul eutanasiei a traversat mai multe legislaturi în ultimii ani. 

După ce anterioara lege pe acest subiect a fost adoptată în luna ianuarie a anului 2021, apoi înaintată preşedintelui spre promulgare, Marcelo Rebelo de Sousa, un catolic fervent, a înștiințat Curtea Constituţională, care a solicitat câteva amendamente.

Preşedintele s-a împotrivit apoi prin veto intrării în vigoare a legii. Preşedintele şi-a explicat atunci hotărârea printr-o „problemă de redactare” a textului, care, conform lui, cuprindea definiţii prea vagi. 

Parlamentul ar fi putut să depăşească acest obstacol revotând acelaşi text, însă, înainte ca procesul legislativ să fie finalizat, Camera Deputaţilor a fost dizolvată în vederea alegerilor legislative din luna ianuarie a anului 2022.

 Belgia şi Olanda au fost primele două țări europene care, acum 20 de ani, au autorizat eutanasia, urmate între timp şi de alte ţări din Europa. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite