Lavrov a vorbit la telefon cu omologul turc, după ce Ankara i-a trimis pe comandaţii Regimentului Azov acasă cu Zelenski

0
Publicat:

Miniştrii de externe ai Rusiei şi Turciei au vorbit duminică la telefon, la o zi după ce Ankara a înfuriat Moscova pentru că a permis ca cinci comandanţi ucraineni să plece acasă împreună cu preşedintele Volodimir Zelenski, Moscova acuzând că au fost încălcaţi termenii unui acord de schimb de prizonieri, relatează Reuters.

Serghei Lavrov. FOTO: EPA-EFE
Serghei Lavrov. FOTO: EPA-EFE

Ministerele de externe rus și turc au declarat că Serghei Lavrov și Hakan Fidan au discutat despre situația din Ucraina, precum și despre un acord de export de cereale din Marea Neagră care a ridicat anul trecut o blocadă de facto a porturilor ucrainene de către Rusia.

Moscova a ameninţat că va renunţa la acord atunci când expiră, la 17 iulie, afirmând că nu au fost îndeplinite condiţiile de facilitare a vânzărilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că face presiuni asupra Rusiei pentru a prelungi cu cel puțin trei luni acordul, negociat anul trecut de Ankara și de Națiunile Unite.

Ministerul rus a declarat că cele două părți s-au concentrat pe evoluțiile recente din jurul Ucrainei, inclusiv pe returnarea de către Ankara a comandanților deținuți ai unității ucrainene Azov, care a apărat anul trecut o oțelărie din orașul portuar ucrainean Mariupol. 

Rusia a capturat orașul anul trecut după ce l-a devastat, ucigând mii de civili într-un asediu de trei luni. Unitatea Azov a condus apărarea orașului, rezistând în oțelărie  săptămâni întregi până când Kievul le-a ordonat să se predea.

Comandanții Azov capturați, considerați eroi în Ucraina și defăimați în Rusia, au fost eliberați în septembrie în cadrul unui schimb de prizonieri, în condițiile în care li s-a cerut să rămână în Turcia până la sfârșitul războiului. Zelenski i-a adus acasă sâmbătă, după o vizită în Turcia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat sâmbătă că Turcia a încălcat acordurile permițând eliberarea lor și că nu a notificat Rusia în prealabil.

Ankara nu a comentat public decizia de a-i trimite acasă. Președinția și ministerul de externe al Turciei nu au răspuns la solicitările Reuters pentru comentarii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite