Lăsată în voia valurilor de statul ucrainean, Insula Şerpilor se scufundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile ucrainene au lăsat de izbelişte Insula Serpilor FOTO Dumskaia.net
Autorităţile ucrainene au lăsat de izbelişte Insula Serpilor FOTO Dumskaia.net

Autorităţile regionale din Odesa au sunat alarma: în ultimii trei ani statul ucrainean nu a mai alocat nici un ban pentru a dezvolta Insula Şerpilor, încetând lucrările de construcţie şi de protecţie a infrastructurii necesare, fiind lăsată sub influenţa condiţiilor meteorologice nefavorabile, potrivit Dumskaya.net.

Pentru salvarea insulei au făcut o adresă către Rada Supremă şi Cabinetul de Miniştri, conţinând proiectul "Insula" trimis de Comisia parlamentară a Consiliului Regional pentru Construcţii şi Dezvoltare Regională.

Documentul prezintă situaţia dezastruasă în care a ajuns Insula Şerpilor şi solicită guvernului să reia finanţarea pentru consolidarea şi protecţia malurilor, pentru a păstra integritatea insulei, precum şi acordarea statutului juridic special satului Albe.

Potrivit Dumskaya, malurile nefinisate se erodează treptat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, ceea ce reprezintă un pericol nu numai pentru localitate, ci şi pentru întreaga insulă.

Geologii ucraineni avertizează că valurile mării, ploile şi alunecările de teren provocate de acestea distrug în fiecare an zeci de centimetri din mal. În plus, există o tendinţă de creştere a nivelului mării. Până de curând, oamenii de ştiinţă credeau că zona insulei are o suprafaţă de 20,5 hectare, dar mai târziu au constatat că nu sunt mai mult de 17 hectare.

O altă problemă semnalată în privinţa acestei insule disputate în trecut cu România, este faptul că are două părţi inegale, separate de o fâşie îngustă, de aproximativ 90 de metri lăţime, iar construcţiile sunt situate în partea cu suprafaţa cea mai mică a insulei.

Potrivit fostului director al întreprinderii "Ostrovnoe", Viktor Ostrogliad, în corpul fâşiei dintre cele două părţi ale insulei există incluziuni de argilă, care se erodează într-un ritm alert şi, dacă autorităţile nu iau măsuri urgente, "în curând, Ucraina va avea, practic, două insule".

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite