OSCE: Alegerile din Ucraina, „un abuz de putere”. Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei în semn de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărătoarea voturilor strânse la alegerile parlamentare din Ucraina, pe 28 octombrie 2012 FOTO: Reuters
Numărătoarea voturilor strânse la alegerile parlamentare din Ucraina, pe 28 octombrie 2012 FOTO: Reuters

Observatorii internaţionali care au supravegheat cu atenţie alegerile parlamentare din Ucraina susţin că scrutinul reprezintă un pas înapoi pentru democraţie, fiind un „abuz de putere” comis pe fondul importanţei prea mari acordate banilor.

Constatarea caracterului nedemocratic aparţine Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), fiind transmisă prin vocea lui Walburga Habsburg Douglas. „Ţinând cont de abuzurile de putere, de rolul excesiv al banilor în aceste alegeri, se pare că progresele democratice care fuseseră observate au înregistrat un pas inapoi în Ucraina", a declarat Habsburg Douglas, potrivit BBC News.

Comunicatul OSCE a venit la scurt timp după ce rezultatele scrutinului au indicat câştigător Partidul Regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici.

Înainte de finalizarea numărătorii voturilor, formaţiunea politică aflată, în prezent, la putere în Ucraina conducea detaşat. Rezultatul alegerilor de duminică arată că 36% din voturi au revenit Partidului Regiunilor, iar 21% alianţei opoziţiei Batkivşcina (Patria), bloc politic susţinător al fostului premier Iulia Timoşenko, condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

Cu cele 36% din voturi, partidul lui Ianukovici şi-a asigurat peste jumătate din cele 450 de scaune parlamentare necesare pentru formarea majorităţii.

Iulia Timoşenko, aflată în detenţie, a intrat în greva foamei pentru a denunţa ceea ce consideră a fi o "falsificare" a scrutinului legislativ desfăşurat duminică. În semn de protest, Timoşenko a intrat în greva foamei pentru a denunţa ceea ce consideră a fi o "falsificare" a scrutinului legislativ desfăşurat duminică. „Încep greva foamei în semn de protest faţă de falsificarea alegerilor", a anunţat fostul premier, într-o declaraţie citită de avocatul său, informează AFP.

Alegeri parlamentare în Ucraina

În pofida acuzaţiilor de fraudă, cei 56 de membri ai Academiei Europene pentru Observarea Alegerilor, dintre care majoritatea sunt membri ai Parlamentului European, au spus că votul s-a ţinut „în conformitate cu normele democratice”. Ei au transmis că „alegerile s-au desfăşurat bine, nu perfect, dar cu siguranţă sunt acceptabile”. Şi observatorii ţărilor ex-sovietice din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au descris că alegerile ca fiind „ transparente şi democratice”.

Guvernele occidentale au condamnat hotărârea de închidere a Iuliei Timoşenko anul trecut, cu executarea unei pedepse de şapte ani pentru abuz de putere. Fostul premier a votat din celula în care este inchisă. Alianţei opoziţiei Batkivşcina susţine că la numărătoarea pe care ei au făcut-o în paralel cu cea oficială,  partidul lui Ianukovici este în frunte, dar cu un procentaj mai mic decât cel anunţat oficial.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite