Laleaua Neagră, voluntarii ucraineni căutători de cadavre părăsite pe front. Kievul și Moscova fac schimburi de soldați morți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliștii de la publicația engleză „The Guardian“ s-au alăturat grupului „Laleaua Neagră“, într-o misiune sinistră de căutat cadavre într-un sat părăsit care a fost scena unor confruntări între trupele rusești și cele ucrainene.

Rusia și Ucraina fac frecvent schimburi de cadavre FOTO Profimedia
Rusia și Ucraina fac frecvent schimburi de cadavre FOTO Profimedia

Acțiunea a avut loc în Krasnopillia, orașul Izium, care a fost recucerit de forțele ucrainene în toamna anului trecut. Într-o pivniță au fost găsite cadavrele aproape putrezite unor soldați ruși, care purtau uniforme de vară și fuseseră mutate acolo probabil de către colegii lor de luptă.

Potrivit publicației engleze, până în martie, cele două cadavre se descompuseseră în așa măsură încât abia mai miroseau și erau identificabile doar prin plăcuțele de identificare.

Acțiune ara ca scop colectarea ce cadavre rusești pentru a le schimba cu cele ucrainene, deoarece un soldat nu poate fi declarat mort de către stat până când nu există un cadavru, însă procesul de extragere a acestora este extrem de riscant.

Rușii au lăsat în urma lor mine antipersonal și capcane

Misiunea este extrem de riscantă, deoarece Krasnopillia este presărată cu mine antipersonal. Au existat, de asemenea, mai multe cazuri în care forțele rusești au pus capcane în corpuri și case înainte de a se retrage.

Minele sunt lansate din rachete și astfel pot fi oriunde. Pot fi prinse chiar și în copaci și pot fi aruncate în aer de vânt", a declarat un voluntar, care pilota o dronă donată pentru a documenta recuperarea cadavrelor.

Peste 300 de soldați ruși morți au fost recuperați

Reprezentanții grupului „Laleaua neagră“ spun că au recuperat 311 soldați ruși în zonele deocupate începând cu luna februarie. Alcătuit din aproximativ 10 voluntari, acesta este unul dintre mai multe grupuri, precum și unități militare ucrainene, care răscolesc zonele deocupate și liniile de front în căutarea cadavrelor.

Peste 20 de schimburi de cadavre între Rusia și Ucraina

Oleksiy Yukov, liderul „Lalelei Negre“, a declarat că era un vizitator frecvent al satului înainte de invazia rusească, deoarece era pasionat de armată și obișnuia să dezgroape schelete din cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta își amintește de șase familii care locuiau pe strada acum goală. Majoritatea sătenilor au reușit să plece, dar mulți au fost uciși, a spus el. Un cuplu care s-a întors pentru a-și vedea casa distrusă a observat o cască ieșind din pivniță și l-a sunat pe Iukov.

Cei doi soldați ruși ale căror rămășițe vor fi examinate vor fi schimbate cu trupurile soldaților ucraineni după examinarea medico-legală, au declarat voluntarii.

Schimbul de cadavre între Rusia și Ucraina este un proces extrem de secret, iar numărul total trimis nu a fost dezvăluit de niciuna dintre părți. O sursă care participă frecvent la aceste schimburi și care a fost de acord să vorbească sub protecția anonimatului a declarat pentru The Guardian: „Cel puțin 20 de schimburi de corpuri de soldați au avut loc între cele două țări de la începutul invaziei rusești."

Schimburile de cadavre au loc la granița ruso-ucraineană sau pe linia frontului, sub supravegherea autorităților militare ale țărilor, potrivit sursei.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a participat la mai multe operațiuni. „Prin această activitate, am reușit să aducem înapoi sute de soldați căzuți la datorie, care pot fi apoi identificați și, în cele din urmă, înapoiați familiilor lor pentru a fi înmormântați", a declarat un purtător de cuvânt al CICR în Ucraina, Achille Després.

Unele cadavre sunt arse

Potrivit lui Iukov, cadavrele rușilor sunt găsite de multe ori arse, uneori de către populația locală din motive de igienă, iar alteori de către armata rusă, într-o încercare aparentă de a-și ascunde pierderile: „Am găsit cinci ruși în regiunea Lyman ale căror cadavre au fost arse". Localnicii ard cadavrele pentru că degajă un miros de nesuportat.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite