Rusia vrea să suspende acordurile privind dubla impunere cu „ţările neprietenoase“

0
Publicat:

Rusia a propus suspendarea acordurilor sale privind dubla impunere cu aşa numitele "ţări neprietenoase" - cele care au impus sancţiuni Moscovei, a anunţat miercuri Ministerul Finanţelor.

Vladimir Putin cu mâna stângă ridicată în semn de salut
Rusia a propus suspendarea acordurilor sale privind dubla impunere cu "ţările neprietenoase”

"Ministerul de Externe şi Ministerul Finanţelor din Rusia a propus ca preşedintele rus să emită un decret prin care să fie suspendate acordurile privind dubla impunere cu toate ţările care au introdus măsuri restrictive unilaterale economice împotriva Rusiei", se arată în comunicat.

În vara anului trecut, Rusia a inclus alte cinci state europene pe lista ţărilor „neprietenoase”.

Guvernul rus anunţă vineri pe site-ul său că a actualizat lista statelor străine care comit acte „neprietenoase” împotriva misiunilor diplomatice şi consulare ruseşti din străinătate. Pe listă au fost incluse Grecia, Danemarca, Slovenia, Croaţia şi Slovacia.

Lista aprobată de guvern limitează numărul de persoane pe care reprezentanţele diplomatice afectate de măsură le pot angaja în Rusia. Astfel, Ambasada Greciei va putea să recruteze până la 34 de persoane, ambasada Danemarcei până la 20 şi ambasada Slovaciei până la 16, în timp ce Slovenia şi Croaţia nu vor putea recruta personal în Rusia pentru misiunile lor diplomatice şi consulare.

Guvernul rus a reamintit că în luna mai a anului trecut au fost impuse restricţii ambasadelor SUA şi Cehiei, potrivit Agerpres.

Lista aprobată de guvern nu este definitivă şi poate fi extinsă, având în vedere acţiunile ostile în curs de desfăşurare ale statelor străine împotriva misiunilor ruseşti din străinătate”, conform comunicatului guvernului de la Moscova.

Adoptarea unor astfel de restricţii, care includ interdicţia totală de a angaja persoane din Rusia, este prevăzută în decretul privind măsurile de răspuns la „ţările neprietenoase” semnat de preşedintele rus Vladimir Putin la 23 aprilie.

La 5 martie 2022, la nouă zile după începerea aşa-numitei „operaţiuni militare speciale” ruseşti în Ucraina, Putin a ordonat guvernului să întocmească o listă a ţărilor care desfăşoară „acţiuni neprietenoase” împotriva Rusiei, aminteşte EFE.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei, susţinând că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite