La ce truc ar putea recurge ucrainenii pentru a-l atrage pe Putin într-o altă ambuscadă zdrobitoare

0
Publicat:

La doar câteva săptămâni după ce forțele ucrainene au eliberat orașul Herson, întrebarea pe care și-o pun toți cu privire la campania de contraofensivă ucraineană este unde va lovi Kievul, unde va fi următoarea înfrângere a Rusiei, pe măsură ce vremea iarnă începe să se instaleze.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Abordarea forțelor ruse din regiunea Zaporojie ar putea fi următorul pas logic pentru forțele ucrainene. O victorie la Zaporojie ar ajuta Ucraina să taie podul terestru al Rusiei către Crimeea, peninsula pe care Vladimir Putin a anexat-o ilegal din Ucraina în 2014 și o ocupă de atunci. Stăpânirea Rusiei asupra Crimeei este și mai vulnerabilă acum că Hersonul – un punct de sprijin cheie la nord de Peninsulă – este din nou în mâinile Ucrainei.

În așteptarea aparentă a unei noi ofensive ucrainene, trupele ruse au lucrat pentru a stabili avanposturi și tranșee în apropierea graniței cu Crimeea și în Donețk și Lugansk, potrivit Associated Press.

Ucrainenii pregătesc capcana

Deși este imposibil de prezis cu siguranță următoarea mișcare, forțele ucrainene ar putea foarte bine să lucreze pentru a surprinde din nou, a declarat Jim Townsend, fostul secretar adjunct al apărării (DASD) pentru politica europeană și NATO, pentru The Daily Beast.

„Sunt oameni foarte inteligenți și acesta este unul dintre motivele pentru care se descurcă atât de bine, sunt imprevizibili”, a spus Townsend, sugerând că ucrainenii s-ar putea baza pe răspândirea unor informații greșite pentru a „induce în eroare” rușii. „Ucraina ne face să ghicim. Și asta este grozav pentru că înseamnă că îi țin și pe ruși în incertitudine.”

Acum, zvonurile din jurul Zaporojie alimentează alte zvonuri: că Ucraina ar putea plănui o contraofensivă surpriză în altă parte și ar putea doar să creeze piste false pentru a-i păcăli pe ruși.

Ucraina a mai folosit elementul surpriză în avantajul său. La începutul acestui an, au apărut o serie de rapoarte că forțele ucrainene pregătesc o contraofensivă împotriva Hersonului în sud, când de fapt, în culise, pregăteau o campanie pentru Harkov, în nord-est. Acest atac i-a forțat pe ruși să se retragă din zonă, prinzându-i aproape în totalitate nepregătiți.

Alte zone pe care Ucraina ar putea fi interesată să le elibereze în continuare ar putea include Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie. Crimeea se află și ea pe lista țintelor în viitorul apropiat, a declarat un oficial ucrainean responsabil de Crimeea pentru The Daily Beast. Eliberarea Hersonului, chiar la nord de Crimeea, a fost un pas cheie pe care trebuia să-l facă forțele ucrainene înainte de a lua în considerare să meargă să recupereze Crimeea, care ar putea cădea mai devreme de primăvară, a declarat oficialul.

Avantajul rușilor

Dar rușii pot avea un alt avantaj cheie: pot continua să inunde câmpul cu trupe.

„Forța umană este încă de partea rușilor... Ei au capacitatea de a furniza mai mulți soldați decât face Ucraina”, a spus Townsend. „Ucraina nu își poate permite să fie atrasă într-o luptă în care mulți dintre cei mai buni luptători ai săi să fie uciși.”

Ucrainenii ar fi bine să ia în considerare un plan care să se concentreze pe strângerea rușilor din nord și din sud și să întrerupă rutele logistice și de aprovizionare ale Rusiei, a declarat Manning pentru The Daily Beast. Acest plan, în loc să prevadă acapararea unor zone masive de teritoriu, ar putea duce la izolarea forțelor ruse în timp ce acestea sunt deja în apărare.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Rușii, izolați și lăsați să sufere de frig

„Ucrainenii ar trebui să încerce să-i strângă din ambele părți... de pe frontul de sud și de frontul de nord”, a spus Manning, care a lucrat anterior și la Agenția de Informații pentru Apărare. „Și apoi să încerce să întrerupă liniile de comunicație... liniile logistice care vin din Rusia și mai ales din Crimeea... Pot face asta fără a fi nevoie să ocupe prea mult teritoriu."

Pe termen scurt, s-ar putea să nu fie multe bătălii mari deoarece ucrainenii ar putea juca doar un joc de a-i aștepta pe ruși după ce i-au izolat, a spus Manning.

„Într-adevăr, tot ce trebuie să faci este să-i izolezi pe ruși în acest moment și să-i lași să moară de frig”, a spus Manning pentru The Daily Beast. „Izolați-i și apoi lăsați-i să sufere“, îndeamnă expertul.

Indiferent de campania care urmează, s-ar putea să nu fie la fel de mare ca cea din Herson sau Harkov, a fost de acord Townsend.

„Spre deosebire de vara aceasta, de data aceasta va fi mai greu. Așa că știm că orice ar face ei, nu va fi ușor“, a spus Townsend.

Înghețul, semnalul pentru declanșarea ofensivei

Și deși unii oficiali americani au sugerat că lunile reci de iarnă care urmează ar putea duce la o încetinire a războiului, mișcările pot deveni mai ușoare decât au fost în ultimele luni odată ce noroiul îngheață. Când terenul devine suficient de înghețat, poate fi semnalul că o campanie ar putea începe serios, a spus Townsend.

„Va fi mai devreme decât mai târziu, pentru că nu cred că ucrainenii au timp. Ei nu vor să aștepte ca rușii să-și revină și să se dezvolte, nu vor să aștepte ca rușii să-și refacă munițiile sau să facă alte lucruri pentru a-i face mai greu de învins”, a spus Townsend. „Ucraina vrea să mențină impulsul, să se miște în continuare, să continue”, mai spune expertul.

Rachetele HIMARS lovesc ținte strategice ale rușilor din teritoriile ocupate

Armata ucraineană a distrus cu rachete HIMARS mai multe baze ale Rusiei din teritoriile ocupate. Au fost vizate două aeroporturi din Crimeea, dar și o cazarmă din orașul Melitopol. Acolo se află un complex turistic, unde ar fi fost cazați militari din gruparea paramilitară Wagner, dar și ceceni din trupele de elită ale lui Ramzan Kadîrov.

Presa de la Moscova a admis atacul, dar a anunțat că numai doi militari și-ar fi pierdut viața în bombardament, în timp ce ucrainenii susțin că ar fi vorba despre câteva sute.

Ucrainenii au lansat, peste noapte, atacuri masive cu rachete asupra mai multor baze rusești din peninsula Crimeea și din regiunea Zaporojie.

În orașul Melitopol, centru logistic important pentru ruși, o bază militară instalată într-un complex turistic a fost distrusă într-un atac cu rachete.

Localnicii au raportat cel puțin 10 explozii puternice și, potrivit oficialilor ucraineni, numărul victimelor e de ordinul sutelor. Răniții au fost trimiși către Crimeea, pentru că spitalele din oraș sunt pline.

Alte atacuri ale ucrainenilor au avut loc în Crimeea, unde au fost vizate aeroporturile militare Saki și Belbek de lângă Sevastopol, dar și alte baze din Simferopol, Ialta și din orașul Dzankoi au fost lovite de rachete.

Puși în fața atacurilor tot mai îndrăznețe ale ucrainenilor asupra bazelor rusești, propagandiștii Kremlinului par să admită că armata rusă nu e capabilă să ofere protecție antiaeriană împotriva rachetelor ucrainene.

Propagandiști ruși: ”Sistemul de protecție antiaeriană a fost întărit în jurul acestor baze, dar este imposibil să rezolvăm problema-cheie de a crea o apărare integrată în toată țara, într-un timp atât de scurt.”

Pe frontul de est, rușii continuă asalturile împotriva liniilor defensive ale ucrainenilor din jurul orașului Bahmut, bombardat încontinuu de mai bine de 6 luni.

Eforturile uriașe ale unităților ruse, care încearcă să spargă frontul și să cucerească orașul, arată determinarea Kremlinului de a obține o victorie aici, cu orice preț. Ar însemna un prim pas înainte după luni întregi de înfrângeri suferite pe toate fronturile din Ucraina. Pentru oamenii care au mai rămas aici, fiecare zi e un coșmar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite