Kosovo anunţă că va depune cererea de aderare la UE până la sfârşitul anului: „Europa este destinul nostru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul kosovar Albin Kurti FOTO EPA-EFE (Arhivă)
Premierul kosovar Albin Kurti FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Albin Kurti, premierul kosovar, a informat vineri că Priştina va solicita statutul de candidată la Uniunea Europeană până la sfârşitul anului, relatează AFP.

Premierul Kosovar a făcut anunţul în timpul unei conferinţe de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz. 

„Europa este destinul nostru, Europa este viitorul nostru”, a afirmat prim-ministrul kosovar, în cadrul primei vizite a lui Scholz în Balcanii de Vest. 

„Aspirăm mereu la statutul de ţară candidată la UE şi vom înainta cererea până la sfârşitul anului”, a declarat liderul guvernului din această fostă provincie sârbă a cărei independenţă, declarată în anul 2008, nu a fost încă recunoscută de Belgrad. 

Majoritatea ţărilor Uniunii Europene recunosc independenţa Kosovo, însă nu şi Serbia şi nici aliaţii săi precum China şi Rusia, care împiedică aderarea Priştinei la ONU. 

Cancelarul german a cerut o împăcare între Kosovo şi Serbia, la peste două decenii de la războiul dintre ei, care a fost soldat cu aproximativ 13.000 de morţi, în majoritate kosovari albanezi. 

„Pentru Kosovo este important ca dialogul dintre Kosovo şi Serbia, dirijat de UE, să avanseze”, a declarat Scholz. 

Ambele părţi trebuie „să găsească o soluţie politică, printr-un acord global şi durabil care să contribuie de asemenea la stabilitatea regională”, a mai spus el. 

De asemenea, Scholz a mai punctat necesitatea de a lupta împotriva influenţei Moscovei în Balcani, admirând alinierea Kosovo la măsurile restrictive adoptate de UE împotriva Rusiei în urma războiului pe care l-a declanşat în Ucraina. 

„Prin sprijinul său faţă de toate măsurile şi sancţiunile”, Kosovo a demonstrat „că este un partener fiabil care se ţine aproape de noi şi de comunitatea europeană şi internaţională”, a spus el. 

Încă de la debutul războiului din Ucraina, de la sfârşitul lunii februarie, autorităţile kosovare au insistat asupra necesităţii apropierii de Occident şi solicită, de asemenea, aderarea la NATO.  

Serbia a condamnat războiul la ONU, însă refuză să se alinieze sancţiunilor occidentale. 

Olaf Scholz a iniţiat vineri un turneu de două zile în Balcanii de Vest. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite