Kievul salută eforturile europene în vederea soluţionării crizei ruso-ucrainene: „Există şanse reale pentru o rezolvare diplomatică”

0
0
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba FOTO EPA-EFE
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba FOTO EPA-EFE

Ucraina a constatat miercuri că există „şanse reale ale unei rezolvări diplomatice” a crizei cu Rusia, în urma unor eforturi europene, în ultimele zile, vizând evitarea unui război de amploare, relatează AFP.

„Azi există şanse reale ale unei rezolvări diplomatice”, apreciază ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, la primirea omologului său spaniol Jose Manuel Bueno, în urma unui maraton diplomatic al preşedintelui francez Emmanuel Macron la Moscova, Kiev şi Berlin.

Situaţia este „tensionată, dar sub control”, apreciază el.

Emmanuel Macron a dat asigurări marţi, la Kiev, că preşedintele rus Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit luni la Moscova, a promis „să nu se afle la originea unei escaladări”.

Dmitro Kuleba apreciază că sancţiunile elaborate de către Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite în cazul unei invazii ruse, care „prevăd decizii fără precedent, foarte dureroase pentru Rusia”, constituie un element important al unei descurajări.

El acuză Moscova de tensiunile actuale, deoarece „Rusia încearcă să-şi ia revanşa după înfrângerea URSS în Războiul Rece”.

De-acum, subliniază el, „este vorba despre apărarea întregii arhitecturi de securitate în Europa”, clădită de 30 de ani.

Prezenţa a peste 100.000 de militari ruşi la frontiera ucraineană alimentează temeri în Occident cu privire la o invazie a Ucrainei de către Rusia, care a anexat Crimeea în 2014 şi susţine separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor ucrainene în Donbas (est) din acelaşi an, un război soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproape 1,5 milioane de deplasaţi, care nu a încetat niciodată, în pofida Acordurilor de pace de la Minsk din 2015.

Moscova cere, între altele, în schimbul unei dezescaladări, o retragere a NATO din Europa de Est, o revendicare pe care Occidentul o respinge.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite