Triunghiul de la Weimar, reunit la Berlin pe tema crizei ruso-ucrainene: Macron îndeamnă la un „dialog exigent” cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Triunghiul de la Weimar: Preşedintele francez Emmanuel Macron (dreapta), cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele polonez Andrzej Duda în conferinţa de presă de marţi seara de la Berlin FOTO EPA-EFE
Triunghiul de la Weimar: Preşedintele francez Emmanuel Macron (dreapta), cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele polonez Andrzej Duda în conferinţa de presă de marţi seara de la Berlin FOTO EPA-EFE

Preşedintele francez Emmanuel Macron îndeamnă la un „dialog exigent cu Rusia”, deoarece aceasta este „singura cale care face posibilă pacea în Ucraina”, relatează AFP, potrivit news.ro.

„Trebuie să găsim împreună căile şi mijloacele de a angaja un dialog cu Rusia”, a îndemnat, într-o conferinţă de presă marţi seara, la Berlin, preşedintele francez, în urma unor vizite la Moscova şi la Kiev.

„Reangajarea acestui dialog este singura cale care va face posibilă pacea în Ucraina”, dă asigurări Macron.

Prezenţa a zeci de mii de militari ruşi la frontiera cu Ucraina alimentează temeri în Occident cu privire la o invazie a Rusiei, care a anexat peninsula Crimeea în 2014 şi care oferă sprijin separatiştilor proruşi ce luptă împotriva forţelor ucrainene din acelaşi an în Donbas (est), un război care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi care nu a încetat niciodată, în pofida Acordurilor de Pace de la Minsk din 2015.

Germania, Franţa şi Polonia sunt „unite” în obiectivul lor de a apăra pacea în Europa, a declarat la rândul său cancelarul german Olaf Scholz.

Menţinerea păcii este necesar să aibă loc „atât prin diplomaţie şi mesaje clare, cât şi prin voinţa comună de a acţiona împreună”, a declarat, în această conferinţă de presă comună, Olaf Scholz, care i-a primit pe preşedinţii francez Emmanuel Macron şi polonez Andrzej Duda după ce s-a întors din Statele Unite, unde s-a întâlnit cu Joe Biden.

Această cină de lucru la Berlin a fost ultima etapă a turneului diplomatic al lui Emmanuel Macron pe tema crizei ruso-ucrainene. Liderul de la Elysee a discutat faţă în faţă luni seara, la Moscova, cu preşedintele rus Vladimir Putin, iar marţi, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în căutarea unei soluţii diplomatice la această criză care a atins un nivel al tensiunii rar de la sfârşitul Războiului Rece.

Macron, Scholz şi Duda, care reprezintă ţările din Triunghiul de la Weimar, au semnat o declaraţie în care îşi exprimă sprijinul comun pentru suveranitatea Ucrainei.

Triunghiul de la Weimar este un format creat în urmă cu 31 de ani, după încheierea Războiului Rece, cu scopul de a contribui la rezolvarea provocărilor cu care se confruntă Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite