Kievul cere accelerarea livrărilor de arme occidentale, după noile atacuri masive ale Rusiei

0
Publicat:

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, le-a cerut aliaţilor occidentali „să-şi accelereze" livrările de arme către Ucraina, după un nou atac masiv rusesc marţi dimineaţă, soldat cu cel puţin cinci morţi, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Dmitro Kuleba. FOTO EPA EFE
Dmitro Kuleba. FOTO EPA EFE

Kuleba a solicitat Occidentului, într-un comunicat de presă, să „reacţioneze decisiv" la aceste lovituri, inclusiv prin accelerarea aprovizionării Kievului cu „sisteme suplimentare de apărare aeriană, drone de luptă de toate tipurile” şi „rachete cu o rază de acţiune de peste 300 de kilometri”.

Rusia a lansat marţi dimineaţă „99 de rachete de diferite tipuri" asupra Ucrainei, dintre care 72 ar fi fost doborâte de apărarea aeriană, a declarat şeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi.

Armata ucraineană  a „distrus 72 de ţinte aeriene", dintre care zece rachete hipersonice Kinjal şi trei rachete de croazieră Kalibr, precum şi 59 de proiectile de croazieră Kh-101, Kh-555 şi Kh-55, a transmis el pe Telegram.

Potrivit acestuia, Rusia şi-a început atacurile în cursul nopţii prin lansarea a 35 de drone explozive Shahed asupra Ucrainei, toate fiind doborâte.

Capitala ucraineană, principala țintă  

De la ora locală 6 (04:00 GMT), o serie de salve de rachete au fost lansate din mai multe direcţii, inclusiv prin folosirea de bombardiere strategice Tu-95 şi avioane de vânătoare Mig-31 şi Su-35, a adăugat el.

„Au fost atacate infrastructuri civile şi esenţiale şi complexuri industriale şi militare. Principala ţintă a acestor lovituri a fost capitala ucraineană", a spus Zalujnîi.

61 de rachete, inclusiv „aproximativ zece Kinjal”, au fost distruse în spaţiul aerian al Kievului şi al regiunii sale, a declarat primarul capitalei, Vitali Kliciko.

Doi oameni au  fost uciși şi zeci de persoane au fost rănite într-o clădire rezidenţială lovită în cartierul Solomianski, în apropiere de centru, potrivit ultimului bilanţ publicat de autorităţi.

Alte două persoane au fost ucise în regiunea Kiev şi o a treia în Harkov, al doilea oraş ca mărime, din estul ţării, potrivit autorităţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite