Zelenski: Occidentul nu simte urgența necesară pentru a-l învinge pe Putin. „Vă va mânca la cină cu tot cu UE, NATO, libertate și democrație“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Poate că nu am reușit [anul trecut] așa cum dorea lumea. Poate că nu totul este atât de rapid pe cât își imaginează unii", a declarat președintele Volodomir Zelenski într-un interviu pentru The Economist publicat în ziua de Anul Nou, deplângând o aparentă lipsă de urgență din partea Occidentului.

Volodimir Zelenski la conferinta anuala din 2024 FOTO EPA EFE jpg

"Putin simte slăbiciunea ca un animal, pentru că este un animal. El simte sângele, își simte puterea. Și vă va mânca la cină cu tot cu UE, NATO, libertate și democrație", a declarat Zelenski.

"Dându-ne bani sau dându-ne arme, vă susțineți singuri. Vă salvați copiii voștri, nu pe ai noștri", a mai spus el. Dacă Rusiei i se permite să ia copiii ucraineni, "vor lua și alți copii". Dacă Rusia încalcă drepturile ucrainenilor, "va încălca drepturile în lume".

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit, într-un interviu acordat publicației The Economist despre obiectivele militare ale Ucrainei care urmează să fie atinse în viitorul apropiat. În special, el a vorbit despre apărarea orașelor din est și sud, precum și despre necesitatea de a proteja infrastructura critică a țării de atacurile rusești.

Președintele a precizat că ambiția sa strategică de a readuce Ucraina în granițele sale din 1991 nu s-a schimbat. În același timp, publicația notează că Zelenski a vorbit puțin despre planurile pentru 2024, argumentând că scurgerea de informații înainte de contraofensiva din vara anului trecut a ajutat Rusia să-și pregătească apărarea. Potrivit șefului statului, sarcina imediată în războiul terestru va fi "apărarea estului, salvarea orașelor foarte importante din Ucraina, din est și din sud, Harkov, Dnipro, Zaporojie, Herson, Mikolaiv".

The Economist scrie că așteptările exagerate pe care Zelenski le-a creat înaintea contraofensivei din 2023 au dus parțial la un sentiment de deziluzie. Într-un articol pentru The Economist, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a recunoscut în noiembrie că "războiul a devenit un război pozițional". Publicația adaugă că articolul a provocat inițial o reacție de furie din partea lui Zelenski, dar i-a oferit și ocazia de a-și schimba mesajul: pentru a supraviețui războiului cu Rusia, nu doar Occidentul, ci și Ucraina însăși trebuie să se mobilizeze.

Zelenski a confirmat că contraofensiva forțelor armate ucrainene nu a dat rezultatele dorite, deoarece Ucraina nu avea forțe de infanterie și arme, dar acest lucru nu înseamnă că Ucraina ar trebui să renunțe. Președintele a subliniat, de asemenea, că războiul intră acum într-o nouă fază și că trebuie să ne așteptăm la o creștere a terorii aeriene rusești.

Zelenski subliniază că armata lui Putin nu a reuşit să cucerească niciun oraş mare în 2023, în timp ce Ucraina a reuşit să spargă blocada Rusiei la Marea Neagră şi acum transportă milioane de tone de cereale folosind o nouă rută care merge pe lângă coasta sudică a Ucrainei. „Rezultat uriaş!”, exclamă preşedintele.

În același timp, Ucraina cere Germaniei să furnizeze rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune pentru a distruge podul Kerch construit ilegal. Potrivit lui Zelenski, acest lucru va contribui la slăbirea potențialului militar al Rusiei în Crimeea, deoarece bătălia pentru peninsulă va deveni epicentrul războiului, iar o operațiune reușită de eliberare a acesteia ar fi "un exemplu pentru întreaga lume".

Din punct de vedere militar-politic și economic, am trecut la un război de uzură. Din punct de vedere strategic, am ajuns la un impas similar cu cel din Primul Război Mondial. Conducerea militară și politică discută trecerea Ucrainei la o apărare strategică activă.

Pentru a continua lupta, trebuie să învățăm să acceptăm realitatea existentă fără jumătăți de măsură - așa cum este ea. Pentru că numai adevărul dă naștere la decizii corecte atât ale oamenilor, cât și ale statelor“, a spus liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski este furios. Nu din cauza succeselor duşmanilor săi (nu vede niciunul) şi nici măcar din cauza lipsei de progres a propriei sale armate pe câmpul de luptă. În schimb, preşedintele Ucrainei este exasperat de şovăielile unora dintre aliaţii săi, precum şi de detaşarea unora dintre compatrioţii săi. Călit de presiunile războiului, de un an de titluri negative şi de eşecul contraofensivei care promitea atât de mult la începutul anului 2023, el şi-a pierdut lejeritatea şi umorul care au caracterizat întâlnirile noastre anterioare cu el, scrie The Economist.

Zelenski îşi impune punctele de vedere lovindu-şi degetele de biroul său din sala de şedinţe: "Poate că lipseşte ceva. Sau poate că lipseşte cineva. Cineva care să poată vorbi despre Ucraina ca o apărare a noastră, a tuturor". Ţările europene ar trebui să facă presiuni asupra Americii pentru a sprijini Ucraina, pentru binele lor, crede liderul de la Kiev. "Serviciile de informaţii din mai multe ţări europene au început să (examineze) posibilitatea unui atac pe teritoriul lor din partea Rusiei... Chiar şi acele ţări care nu au făcut parte din URSS", arată Zelenski.

Zelenski și-a exprimat încrederea că SUA vor oferi în cele din urmă asistență militară Ucrainei, dar "ar trebui să ne bazăm pe propriile forțe". Potrivit acestuia, Ucraina își mărește propria producție în cazul în care livrările occidentale nu sunt suficiente. Președintele a cerut, de asemenea, guvernului american să acorde licențe pentru producția de arme, de la sisteme de artilerie și rachete la sisteme de apărare aeriană.

"Cea mai importantă treabă pe care o poate face un ucrainean acum este să fie în Ucraina... iar pentru partenerii noștri occidentali, să fie alături de Ucraina. Dacă nu aveți puterea, atunci fie plecați, fie vă dați la o parte. Noi nu vom da înapoi", a conchis Zelenski.

Crimeea va deveni epicentrul războiului

Președintele Ucrainei a precizat că eliberarea Crimeei va face posibilă reducerea numărului de atacuri rusești din această regiune. Șeful statului a menționat că pierderea Crimeei, care este un element cheie al propagandei de la Kremlin, ar arăta că „mii de soldați ai armatei ruse au murit doar din cauza ambițiilor lui Putin”.

În același timp, Zelenski a menționat că succesul militar al Ucrainei va depinde de viteza de asistență din partea aliaților săi. În special, pentru a distruge podul Kerci, sunt necesare rachete germane Taurus, care au capacitatea de a produce o explozie adânc în interiorul țintei. Potrivit lui Zelenski, Germania nu este singura țară din Occident care limitează furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune.

„Rusia ar trebui să știe că pentru noi podul Kerci este un obiect militar”, a subliniat președintele.

Zelenski consideră că nu există nicio alternativă pentru Ucraina în ceea ce privește reducerea vârstei de recrutare în limitele mobilizării și reducerea motivelor de scutire de la serviciul militar, care este propus de noul proiect de lege al Cabinetului de Miniștri , scrie The Economist.

„Sondajele sugerează că scăderea vârstei de mobilizare de la actualul 27 de ani și reducerea motivelor de concediere nu sunt populare. Dar liderul Ucrainei insistă că nu există alternativă”.

„Mobilizarea societăţii ucrainene şi a lumii”

Vorbind despre problema mobilizării societății, Zelenski a mai menționat că nu este vorba doar despre trimiterea de trupe pe front, „este vorba despre noi toți”. Președintele a adăugat: "Aceasta este mobilizarea tuturor eforturilor. Acesta este singurul mod de a ne proteja statul și de a ne elibera pământul". În același timp, în opinia sa, ucrainenii au trecut acum la politica internă .

Zelenski și-a exprimat iritația față de detașarea unor ucraineni de război, precum și de șovăiala unor parteneri cu privire la continuarea sprijinului pentru stat. El crede că Occidentul și-a pierdut sentimentul de urgență și mulți ucraineni și-au pierdut sentimentul de amenințare existențială.

Pentru a susţine acest război mocnit, nu doar Occidentul trebuie să se mobilizeze, ci, în primul rând, Ucraina însăşi. „Trebuie să luăm în considerare propria noastră forţă”, spune ZelenskI. În timp ce el este încă sigur că America va oferi, în cele din urmă, ajutor militar, Ucraina, spune el, îşi consolidează, de asemenea, propria producţie, în cazul în care proviziile occidentale vor fi insuficiente. A fost mesajul pe care l-a reluat şi în discursul de Anul Nou, sfidător şi sobru, care a fost net mai puţin optimist decât cuvintele sale din 31 decembrie 2022. Ca parte a acestui plan B, el cere guvernului american să acorde Ucrainei licenţe pentru a produce arme, de la sisteme de artilerie şi rachete până la apărare antiaeriană.

„Mobilizarea societăţii ucrainene şi a lumii” de la începutul războiului nu mai este prezentă astăzi, recunoaşte Zelenski. „Acest lucru trebuie să se schimbe”, spune el. Sondajele sugerează că reducerea vârstei de mobilizare de la 27 de ani, cât este în prezent, şi reducerea motivelor de exceptare de la serviciul militar nu sunt populare. Dar liderul Ucrainei insistă că nu există alternativă. „Mobilizarea nu este doar o chestiune de soldaţi care merg pe front. Este vorba despre noi toţi. Este vorba de mobilizarea tuturor eforturilor. Aceasta este singura modalitate de a ne proteja statul şi de a ne dezrobi pământul. Să fim sinceri, am trecut la politica internă”, spune Zelenski. Aceasta este o alegere pe care ucrainenii vor trebui să o facă. „Dacă vom continua să ne concentrăm pe politica internă, trebuie să convocăm alegeri. Să schimbăm legea, Constituţia. Dar uitaţi de acţiunile de contraofensivă şi de eliberare”, arată el.

Negocieri nu se întrevăd

În ceea ce priveşte sugestiile privind negocierile, Zelenski spune că nu detectează „niciun pas fundamental pentru pace din partea Rusiei”. Ceea ce ucrainenii experimentează în schimb este un baraj de atacuri aeriene asupra oraşelor ucrainene din est, sud, nord şi vest. „Văd doar paşii unei ţări teroriste”, punctează Zelenski.

Iar dacă Rusia transmite semnale despre dorinţa de a îngheţa conflictul, aşa cum au relatat unele media occidentale, „nu este pentru că sunt oameni corecţi, ci pentru că nu au suficiente rachete, muniţii sau trupe pregătite. Ei au nevoie de această pauză ca să-şi refacă toate forţele. Şi apoi, cu toată puterea lor, să întoarcă pagina acestui război”, arată Zelenski.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite