Kievul acuză Moscova că ține în detenție doi angajați ai centralei nucleare din Zaporojie

0

Kievul a acuzat vineri Moscova că ţine în detenţie doi angajaţi ai centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de armata rusă. Înainte de a fi luați în detenție, cei doi angajați au fost bătuți violent.

Centrala nucleară din Zaporojie FOTO Profimedia
Centrala nucleară din Zaporojie FOTO Profimedia

Joi, „armata rusă a dat buzna în locaţiile unde se află Departamentul pentru programe sociale al centralei şi, în prezenţa altor angajaţi, l-a lovit violent pe şeful departamentului, Oleksii Trubenkov, şi pe adjunctul lui, Iuri Androsov”, se arată într-un comunicat al Energoatom, operatorul ucrainean în domeniul nuclear.

„După această bătaie violentă”, soldații ruși „i-au scos” pe cei doi angajați din clădire şi „i-au dus într-o direcţie necunoscută”, denunță Energoatom.

Responsabilul pentru siguranţa nucleară a centralei Zaporojie, Konstantin Beiner, a fost de asemenea „aruncat la subsol”, potrivit Energoatom.

Soldații ruși care ocupă centrala atomo-electrică din Zaporojie „se dezlănţuie şi se transformă în adevăraţi poliţişti şi temniceri” și își „intensifică represiunea” la adresa angajaţilor, adaugă operaratorul nuclear în domeniul nuclear.

Nu este pentru prima dată când Ucraina acuză Rusia de agresarea personalului ucrainean al celei mai mari centrale nucleare din Europa. La sfârşitul lunii septembrie, directorul centralei a fost arestat pentru câteva zile de forţele ruse, notează AFP, potrivit Agerpres.

De mai multe luni, Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de bombardamente în jurul centralei din Zaporojie, situată nu departe de linia frontului, ceea ce generează temeri asupra producerii unui accident nuclear de amploare.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi comunitatea internaţională şi-au înmulţit apelurile privind demilitarizarea centalei, ocupată de circa 500 de soldați ruși, însă fără succes până acum, transmite AFP.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri