Kievul acuză forţele ruse că au „decapitat” un militar ucrainean FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al Ucrainei a acuzat marţi forţele ruse că au „decapitat” un militar ucrainean în regiunea Doneţk, în apropierea frontului de est, denunţând o crimă de război, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Soldati ucraineni pe front FOTO EPA-EFE
Soldati ucraineni pe front FOTO EPA-EFE

„Am primit informaţii potrivit cărora şefii unităţilor forţelor de ocupaţie ruse din zona Volnovaha, din regiunea Doneţk, au ordonat să nu se ia prizonieri din rândul militarilor ucraineni", a declarat biroul procurorului general ucrainean într-un comunicat pe Telegram.

Potrivit acestuia, capul unui militar ucrainean a fost văzut pe un vehicul militar în timpul unei operaţiuni de recunoaştere aeriană.

O fotografie care însoţeşte comunicatul arată un vehicul blindat în culori de camuflaj având pe capotă, unde imaginea devine neclară, capul care ar fi fost decapitat.

Potrivit procurorului, aceste „acţiuni constituie o încălcare flagrantă a articolelor Convenţiei de la Geneva referitoare la tratamentul prizonierilor de război". Magistratul a precizat că a fost deschisă o anchetă pentru „încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului”, precum şi pentru "crimă cu premeditare".

Moscova nu a reacţionat pentru moment la aceste acuzaţii, iar AFP nu a putut verifica din surse independente declaraţiile procurorilor ucraineni.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc de crime comise pe front de forţele lor armate de la începutul războiului declanşat în februarie 2022 de invazia Moscovei.

Ca parte a unui plan de pace în zece puncte prezentat de preşedintele Volodimir Zelenski, Kievul a solicitat crearea unui tribunal special însărcinat cu investigarea abuzurilor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat, de asemenea, marţi, emiterea de către Curtea Penală Internaţională (CPI) a unor mandate de arestare pe numele a doi comandanţi ruşi acuzaţi de crime de război legate de bombardamentele din Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite