Împușcarea prizonierilor în Avdiivka: procuratura ucraineană a deschis un dosar. Armata Ucrainei investighează cum s-a întâmplat totul

0
Publicat:

Șase soldați ucraineni trebuiau să evacueze din poziția „Zenith”, dar au fost capturați și executați de invadatori.

Grup de soldați ucrainieni. Foto: Arhiva Adevărul
Grup de soldați ucrainieni. Foto: Arhiva Adevărul

Oamenii legii ucraineni au început o anchetă în două incidente separate de împușcare de către ruși ai prizonierilor de război ucraineni - în Avdiivka și în apropiere de satul Vesele din regiunea Donețk. Acest lucru este raportat de către parchetul regional Donețk .

Ambele episoade, pentru care s-au deschis dosare penale, deveniseră anterior cunoscute publicului din reportajele media și rețelele de socializare. Primul episod se referă la împușcarea a 6 prizonieri ai Forțelor Armate la una dintre pozițiile din orașul Avdiivka în urmă cu câteva zile. „Apărătorii au fost grav răniți și așteptau evacuarea”, subliniază procuratura.

Al doilea episod s-a petrecut lângă satul Vesele, districtul Bakhmut. O cameră de dronă a înregistrat cum, pe 18 februarie, în timpul unui asalt asupra pozițiilor ucrainene, un soldat rus a împușcat de la mică distanță mai întâi un prizonier de război, apoi altul. „Nevrând să-i lase pe captivi în viață, ocupantul îi ucide în mod deliberat cu arme automate”, transmite procuratura.

Se reține că cercetarea preliminară se desfășoară asupra faptelor de încălcare a legilor și obiceiurilor războiului, combinate cu omor intenționat - Partea a 2-a a art. 438 din Codul penal al Ucrainei. Pedeapsa prevăzută de articol variază de la 10 ani de închisoare la închisoare pe viață.

Vorbind pentru LIGA.net , purtătorul de cuvânt al grupului operațional al trupelor „Tavria”, Dmytro Lykhovii, a menționat că Forțele Armate, la rândul lor, investighează și circumstanțele în care luptătorii care trebuiau să părăsească „Zenitul” poziție au fost uciși.

Bătălia pentru Avdiivka: ultimele știri

După cum a scris UNIAN, după capturarea Avdiivka, rușii au la dispoziție un oraș complet distrus . În el nu a mai rămas nici măcar o casă în picioare. Din populația antebelică de 30.000 de oameni, la începutul lunii februarie, erau mai puțin de o mie de rezidenți civili.

Capturarea Avdiivka a avut un cost foarte mare pentru ruși - atât în ceea ce privește forța de luptă, cât și echipamentul. Dar din această bătălie se pot trage câteva concluzii importante și pentru armata ucraineană. După cum scrie CNN, este deja clar că doar F-16 nu vor fi suficiente pentru Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite