Atacurile cibernetice asupra Ucrainei, catalogate drept crime de război de către Curtea Penală Internaţională. Ce facilități vitale au atacat rușii

0
Publicat:

Atacurile cibernetice ale Rusiei asupra Ucrainei sunt văzute drept crime de război de către Curtea Penală Internaţională, care investigheazăatacurile asupra infrastructurii civile ucrainene, pentru Reuters, transmite News.ro.

Atacurile cibernetice ale rușilor au vizat mai multe puncte vitale din Ucraina. FOTO Shutterstock
Atacurile cibernetice ale rușilor au vizat mai multe puncte vitale din Ucraina. FOTO Shutterstock

Acțiunea ar avea drept efect punerea în executare a unor mandate de arestare, dacă se strâng suficiente dovezi de către procurorii internaţionali.

Atacurile cibernetice au vizat infrastructuri vitale și au pus vieţi în pericol prin întreruperea alimentării cu energie şi apă, întreruperea conexiunilor cu personalul de intervenţie în caz de urgenţă sau eliminarea serviciilor de date mobile care transmit avertismente de raid aerian.

Procurorii lucrează alături de echipe ucrainene pentru a investiga ”atacurile cibernetice comise de la începutul invaziei pe scară largă”, în februarie 2022, a spus un oficial, care a refuzat să fie numit pentru că ancheta nu este finalizată.

Alte două surse apropiate parchetului Curţii Penale Internaţionale au confirmat că cercetează atacurile cibernetice din Ucraina şi au spus că ar putea merge înapoi până în 2015, un an după confiscarea şi anexarea unilaterală de către Rusia a Peninsulei Crimeea de la Ucraina.

Moscova a negat anterior că efectuează atacuri cibernetice, iar oficialii au descris astfel de acuzaţii ca încercări de a incita la sentimentul anti-rus.

Curtea Penală a emis patru mandate de arestare împotriva unor înalţi suspecţi ruşi, de la începutul invaziei în Ucraina. Printre aceştia se numără preşedintele Vladimir Putin, suspectat de crimă de război din cauza deportării copiilor ucraineni în Rusia.

„Vierme de nisip” și „punctul fierbinte”

O sursă de rang înalt a spus că un grup de hackeri ruşi din punctul de vedere al CPI este cunoscut în cercurile de cercetare în domeniul securităţii cibernetice sub numele de „Vierme de nisip” şi că oficialii şi experţii cibernetici ucraineni consideră că este legat de informaţiile militare ruse.

O echipă de la Centrul pentru Drepturile Omului, Facultatea de Drept din UC Berkeley, investighează atacurile cibernetice ale Sandworm care vizează infrastructura civilă ucraineană din 2021 şi a făcut trimiteri confidenţiale către CPI în 2022 şi 2023, identificând cinci atacuri cibernetice despre care spunea că ar putea fi acuzate drept crime de război.

Sandworm este suspectat de o serie de atacuri importante, inclusiv un atac reuşit din 2015 asupra unei reţele electrice din vestul Ucrainei – unul dintre primele de acest gen, potrivit cercetătorilor în domeniul securităţii cibernetice.

Un grup de hackeri activişti care se autointitulează ”Solntsepyok” (”punctul fierbinte”) şi-au revendicat responsabilitatea pentru un atac major asupra furnizorului ucrainean de telecomunicaţii mobile Kyivstar, pe 12 decembrie trecut.

Serviciile de securitate ucrainene au identificat acel grup ca fiind o faţadă pentru Sandworm. De asemenea, Kievul crede că Sandworm a efectuat un amplu spionaj cibernetic împotriva guvernelor occidentale în numele agenţiilor de informaţii ale Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite