Jurnaliştii croaţi au manifestat împotriva cenzurii şi presiunilor politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiune de protest a jurnaliştilor croaţi FOTO EPA-EFE
Acţiune de protest a jurnaliştilor croaţi FOTO EPA-EFE

Sute de jurnalişti au manifestat sâmbătă la Zagreb, capitala Croaţiei, pentru a denunţa cenzura şi înmulţirea proceselor împotriva colegilor lor.

„Aţi capturat mass-media, dar nu vom renunţa niciodată la jurnalism!“, se putea citi pe o pancartă desfăşurată de către jurnaliştii prezenţi la acţiunea de protest.

„Încetaţi cu persecuţiile“, a clamat preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Croaţi (HND), Hrvoje Zovko, organizatorul manifestaţiei.

El a acuzat Guvernul croat în exerciţiu că „distruge jurnalismul“.

„Trăim într-o ţară în care putem fi condamnaţi pentru că am publicat o informaţie adevărată“, a insistat Zovko, citat de Euronews.

Jurnaliştii croaţi sunt nemulţumiţi de înmulţirea acţiunilor în justiţie împotriva breslei lor şi denunţă presiunile exercitate de către politicieni.

Potrivit HND, peste 1.100 de procese sunt pe rol împotriva jurnaliştilor sau a mijloacelor de informare în masă în Croaţia.

„Un jurnalism liber şi echilibrat este un drept al tuturor“, a subliniat Hrvoje Zovko, a cărui asociaţie este vizată de peste 30 de plângeri în instanţă din partea conducerii radioului şi televiziunii publice HRT.

HRT este acuzată că serveşte intereselor partidelor aflate la putere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite