Jurnalişti francezi, oaspeţi sub acoperire, la cine exclusiviste cu caviar, şampanie şi meniuri fine dining: „Odată ce intraţi, nu mai există COVID”

0
0
Poliţia franceză supraveghează respectarea distanţării sociale în Paris FOTO EPA-EFE
Poliţia franceză supraveghează respectarea distanţării sociale în Paris FOTO EPA-EFE

Ministerul de Interne francez a deschis o anchetă cu privire la cine fine dining şi petreceri clandestine organizate în cartiere pariziene selecte după ce jurnaliştii unui post de televiziune au fost oaspeţi sub acoperire şi au realizat filmări.

Postul privat de televiziune M6 a postat pe Twitter imagini din misiunea sub acoperire pe care au numit-o „caviar, şampanie, meniuri fine dining ale şefilor-bucătari. Măştile sunt interzise”.

Filmul prezintă cadre dintr-un club privat situat într-un „cartier select” din Paris unde oaspeţilor li se spune de la bun început că pot renunţa la măşti. Locaţia secretă, cu jaluzelele trase, se afla într-un bloc.

Un chelner ce vine în întâmpinarea reporterului-oaspete se aude spunând-„oamenii care vin aici nu poartă măşti. Odată ce aţi intrat aici, nu mai există COVID-19”.

Potrivit investigaţiei, meniurile încep de la 160 de euro de persoană şi ajung la 490 de euro de persoană.

În clip sunt prezentate imagini şi din altă locaţie unde, de data asta, este vorba de o petrecere de lux. Aici oaspeţii au plătit pentru intrare 220 de euro şi se sărută pe obraji.

O femeie din clip afirmă că „săptămâna asta am cinat la două sau trei aşa-numite restaurante clandestine - alături de unii miniştri”.

Video-ul a devenit viral pe Twitter fiind distribuit cu hashtag-ul #OnVeutLesNoms, „Vrem numele”.

Jurnaliştii notează şi sancţiunile din Franţa pentru violarea regulilor de carantină (în care se află Franţa), ceea ce înseamnă pentru fiecare oaspete: un an de închisoare şi 15.000 de euro amendă pentru punerea în pericol a vieţii cuiva, o amendă de 135 de euro pentru încălcarea închiderii pe timp de noapte şi alţi 135 de euro pentru lipsa măştii.

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a declarat că dacă clipul se dovedeşte a fi autentic, „aceşti oameni trebuie inculpaţi şi îmi imaginez că şi condamnaţi pentru organizarea acestor petreceri”.

„În mod clar, în cartierele cele mai selecte, regulile sunt identice pentru toţi. Nu avem două clase de cetăţeni: cei care au dreptul să petreacă şi cei care nu-l au”.

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la video şi a subliniat că „toţi miniştrii, fără excepţie, respectă regulile şi niciunul dintre ei nu crede că are un fel de aprobare specială”.

Franţa a instituit un al treilea lockdown începând de sâmbătă, timp de o lună. Duminică, Franţa avea 5.341 de pacienţi COVID-19 internaţi la terapie intensivă. Şcolile şi magazinele neesenţiale au fost închise, iar carantina de noapte este impusă între orele 19:00 şi 06:00.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite