Jurnalist francez revoltat de aplauzele de la o conferinţă de presă a grupului europarlamentar de extremă dreapta „Identitate şi Democraţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolas Gros-Verheyde, un corespondent la Bruxelles al publicaţiei franceze Sud Ouest, şi-a exprimat indignarea faţă de aplauzele manifestate în timpul unei conferinţe de presă a grupului europarlamentar de extremă dreapta „Identitate şi Democraţie”, potrivit emisiunii Le Quotidien.

Jurnalistul francez a mai specificat că astfel de manifestări contravin regulamentului stabilit pentru conferinţele de presă organizate în Parlamentul European:  "Este o conferinţă de presă, nu este o sală de dezbateri( politice)", a lansat jurnalistul în tumultul aplauzelor care ar fi izbucnit de mai multe ori în timpul conferinţei de presă în cadrul căreia Marine Le Pen, lidera partidului populist „Rassemblement National”, a prezentat noul grup europarlamentar condus alături de italianul Marco Zanni, membru al partidului Liga Nord. 

Grupul „Identitate şi Democraţie” mai include şi eurodeputaţii aleşi pe listele partidelor eurosceptice din Germania, Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda şi Estonia.

   

Un jurnalist italian a intervenit în sprijinul colegului de breaslă francez, reamintind la rândul său că aplauzele sunt interzise în timpul conferinţelor de presă, dorind astfel să clarifice „regulile muncii  noastre ".

Articolul 6 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European specifică astfel cum "conferinţele de presă nu sunt mitinguri politice". "Cei prezenţi trebuie să se asigure că nu vor exprima (sub formă de aplauze, protest sau orice altă formă) aprobarea sau dezaprobarea faţă de cei ce iau cuvântul în timpul conferinţei de presă, precum şi faţă de punctele de vedere pe care le exprimă", citează huffingtonpost.fr.

Asociaţia internaţională de presă din Bruxelles( API-IPA) a formulat o scrisoare de protest adresată purtătorului de cuvânt al Parlamentului European pentru a denunţa această situaţie  "inacceptabilă":

"Zeci de susţinători ai grupului, luând locul jurnaliştilor în sală, au aplaudat vorbitorii de pe podium de mai multe ori. Aceasta este o încălcare clară a Regulamentului Parlamentului European. Colegii care au protestat au fost admonestaţi de cei ce prezidau conferinţa de presă. Această atitudine afectează imaginea şi independenţa profesiei noastre. Dacă Parlamentul European nu poate garanta că cei care intră în sala de presă respectă munca noastră, solicităm ca accesul la conferinţele de presă să fie limitat numai la jurnaliştii (acreditaţi) ", mai citează publicaţia franceză.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite