Josep Borell a vorbit cu ocazia Zilei libertăţii presei despre jurnaliştii asasinaţi în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Josep Borrell, înaltul reprezentant pentru politică externă în UE, a vorbit duminică, în ajunul Zilei mondiale a libertăţii presei, despre jurnaliştii asasinaţi în anul 2020. El şi-a prezentat preocuparea deosebită faţă de violenţele la adresa femeilor care exercită această profesie.

Josep Borrell a spus că, conform observatorului UNESCO, de la începutul anului 2020 au fost ucişi 76 de jurnalişti în întreaga lume şi mulţi alţii au fost arestaţi, hărţuiţi şi ameninţaţi. Accesta spune că este deosebit de îngrijorătoare violenţa de gen asupra jurnalistelor.

Şeful diplomaţiei europena a precizat că „libertatea presei înseamnă siguranţă pentru toţi" şi a definit-o drept „fundamentul societăţilor democratice, care pot prospera doar dacă cetăţenii au acces la informaţie credibilă şi pot lua decizii fundamentate", conform Agerpres.

Borrell a mai spus că libertatea presei şi libertatea de exprimare trebuie promovate şi protejate „peste tot" şi a subliniat că „UE este dispusă să facă mai mult" pentru a îndeplini acest deziderat.

„UE va continua să se pronunţe împotriva oricăror restricţii la adresa libertăţii de exprimare şi contra cenzurii, atât online, cât şi offline", a adăugat Borrell, care a precizat că peste 400 de jurnalişti „au beneficiat" anul trecut de pe urma fondului european pentru protejarea apărătorilor drepturilor omului.

Josep Borrell a spus că Uniunea Europeană va continua să lupte împotriva dezinformării şi va căuta modalităţi de a sprijini financiar presa independentă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite