John Kerry confirmă că Rusia îşi retrage militarii de la frontiera cu Ucraina, dar avertizează că mai mulţi ceceni se infiltrează în estul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Kerry FOTO Reuters
John Kerry FOTO Reuters

Secretarul american de Stat, John Kerry, a declarat joi că Federaţia Rusă a început să îşi retragă forţele armate mobilizate la frontiera cu Ucraina, confirmând astfel spusele unui oficial din cadrul Pentagonului, relatează AFP.

„Trupele militare care se aflau la graniţă se retrag spre Moscova”, a precizat secretarul american de Stat.

Cu toate acestea, John Kerry a avertizat că mai multe persoane ruse, în general ceceni, trec frontiera către Ucraina. „Există o serie de probe care ne arată că ruşii traversează graniţa. Mai exact, sunt ceceni atrenaţi în Rusia, care se angajează în luptele din estul Ucrainei”, a mai anunţat John Kerry.

În ultimele zile, presa ucraineană a precizat că mai mulţi militari ceceni au ajuns în Doneţk, unul dintre fiefurile rebelilor proruşi din estul ţării. Aceste acuzaţii au fost respinse de preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov.

Tot joi, secretarul american de Stat, John Kerry, a discutat la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov, căruia i-a cerut să înceteze sprijinirea separatiştilor din Ucraina.

„John Kerry i-a cerut lui ministrului rus de Externe să oprească orice sprijin acordat rebelilor, să denunţe acţiunile lor şi să îi indemne totodată să lase armele jos”, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Jen Psaki, potrivit Reuters.

De asemenea, Statele Unite au catalogat ca fiind inacceptabilă reţinerea observatorilor OSCE, capturaţi în această săptămână de mai mulţi separatişti proruşi din oraşul Slaviansk.

„Este inacceptabil ca observatorii să fie reţinuţi, trebuie eliberaţi imediat. Cerem Rusiei să-şi folosească influenţa asupra acestor grupări pentru ca acestea să-i elibereze pe observatori”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat.

Joi, un elicopter al armatei ucrainene de tip Mi-8 a fost doborât la Slaviansk de către separatiştii proruşi. Printre cei ucişi se află şi generalul Serhiy Kulchytsky, mai informează sursa citată.


Citeşte şi:

UPDATE VIDEO Separatiştii susţin că au ucis 1.200 de soldaţi ucraineni

În Slaviansk şi Kramatorsk operaţiunea antitero se desfăşoară pe scară largă. Armata ucraineană atacă poziţiile separatiştilor cu aviaţia şi rachete „GRAD“, scrie presa ucraineană. La Lugansk şi Doneţk, separatiştii nu se dau bătuţi şi recunosc că i-au reţinut pe observatorii OSCE.

Arseni Iaţeniuk cere Rusiei să nu mai trimită arme şi insurgenţi în Ucraina

Prim-ministrul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a solicitat, miercuri, Rusiei să oprească orice transfer de arme sau de insurgenţi către estul Europei, subliniind că autorităţile de la Kiev ar putea detensiona situaţia din ţară dacă Moscova s-ar abţine de la orice ingerinţă, relatează BBC.

Petro Poroşenko: „Ucraina este în stare de război”. Noul lider ales vrea să discute cu Vladimir Putin

Noul preşedinte ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat recent, într-un interviu pentru publicaţia germană Bild, că ţara sa se află în stare de război, iar operaţiunile militare împotriva rebelilor proruşi vor continua. De asemenea, noul lider ucrainean a mărturisit că vrea să poarte discuţii cu Putin pentru „depăşirea crizei”, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite