Jens Stoltenberg critică proiectul armatei europene. „Va slăbi NATO şi va diviza Europa”

0
0
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO - FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO - FOTO EPA-EFE

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, critică iniţiativa unor ţări de a consolida o armată europeană. El vede acest demers ca unul ce va duce la slăbirea NATO şi divizarea Europei.

„Orice încercare de a slăbi legătura transatlantică prin crearea de structuri alternative, spunând că ne putem descurca singuri, nu numai că va slăbi NATO, ci va diviza şi Europa", a avertizat Jens Stoltenberg marţi, la Washington.

Secretarul general al NATO, Ja subliniat că a crea structuri "concurente" cu NATO riscă să slăbească şi să divizeze Alianţa Nord-Atlantică, notează AFP, citată de Agerpres

Jens Stoltenberg a vorbit în cadrul unei conferinţe la Universitatea Georgetown din Washington despre acordul AUKUS dintre Statele Unite, Australia şi Marea Britanie.

„Înţeleg ca Franţa să fie dezamăgită, după ce Canberra a rupt un uriaş contract de achiziţie a unor submarine franceze. În acelaşi timp, aliaţii NATO sunt de acord asupra obiectivului nostru general, care este acela că trebuie să rămânem uniţi", a adăugat Jens Stoltenberg.

Secretarul general a insistat pe faptul că nu crede „în eforturile de a crea ceva în afara cadrului NATO ori de a concura sau de a duplica NATO".

Ca un mesaj adresat celor 27 de şefi de stat sau guvern reuniţi la Castelul Brdo, în apropierea capitalei Ljubljana, Jens Stoltenberg, care este norvegian, a subliniat că 80% din cheltuielile de apărare NATO au fost asigurate de ţări din afara UE. "Sunt, desigur, Statele Unite, dar şi alţi aliaţi", a subliniat el, arată Agerpres.

Citeşte şi: 

Blindate americane, debarcate în Portul Gdansk din Polonia. O parte din ele vor ajunge în România

NATO - da, armată europeană - ba...

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite