Jean-Claude Juncker, mesaj pentru administraţia americană: „Prietenii se ascultă unul pe celălalt, nu se interceptează”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jean-Claude Juncker, om politic desemnat să conducă viitoarea Comisie Europeană, susţine cel mai recent scandal de spionaj între Germania şi SUA ar putea duce la o pierdere gravă a încrederii în relaţiile transatlantice, potrivit unei declaraţii a conservatorului luxemburghez Jean-Claude Juncker, dată într-un interviu pentru ziarul german „Bild am Sonntag”, citat de agenţia de presă Ria Novosti.

„Avem o problemă serioasă cu democraţia. Trebuie să le explicăm prietenilor noştri americani că prietenii se ascultă unul pe celălalt, nu se interceptează”, a declarat liderul european.

Jean-Claude Juncker consideră că guvernele au pierdut controlul asupra serviciilor secrete, cărora nu li se permite, de obicei, să opereze într-un „vid juridic” şi care trebuie să răspundă în faţa autorităţilor pentru acţiunile lor.

Guvernul german a anunţat joi expulzarea şefului serviciilor secrete americane pentru Germania, într-un caz de spionare a unor oficiali germani de rang înalt în favoarea Washingtonului. Potrivit BBC, purtătorul de cuvânt al Parlamentului german a pus această decizie pe seama faptului că serviciile secrete americane "nu au cooperat şi nu au dat nici un răspuns „la întrebările autorităţilor germane privind ultimele scandaluri de spionaj.

Şeful serviciului german de informaţii externe (BND), Gerhard Schindler, a demarat o amplă verificare a structurilor pe care le conduce, pe fondul scandalului de spionaj cu SUA, informează publicaţia germană „Der Spiegel“.

Gerhard Schindler a informat miercuri organismul de control al Bundestagului cu privire la faptul că a ordonat verificarea bazelor de date interne ale BND. Potrivit „Der Spiegel“, desfăşurarea unei asemenea verificări este destul de dificilă din punct de vedere tehnic, deoarece va fi necesar să se clarifice cine exact dintre cei circa 6.000 de colaboratori ai BND solicitase documente legate în mod direct de domeniul său de activitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite