Jean-Claude Juncker cere Statelor Membre să trimită mai multe femei pentru posturile de comisar european

0
0
Jean Claude-Juncker
Jean Claude-Juncker

Jean-Claude Juncker, ales pentru funcţia de preşedinte al viitoarei Comisii Europene (CE), impulsionează guvernele europene să propună femei pentru posturile de comisar pentru a evita un eventual eşec în PE din cauza nerespectării parităţii, potrivit unor surse din cadrul Parlamentului, relatează AFP

În prezent, în Comisia în exerciţiu există nouă femei dintre cei 28 de comisari în total, însă acest echilibru ar putea dispărea deoarece candidaţii propuşi până în prezent sunt bărbaţi, a subliniat o sursă din anturajul lui Juncker. El cere guvernelor să-i trimită o listă cu două sau trei nume de candidaţi, pe care să se afle obligatoriu numele unei femei, şi o listă cu posturile revendicate, au precizat surse din aturajul acestuia.

Desemnat de liderii europeni pentru funcţia de preşedinte al viitoarei Comisii Europene (CE), Candidatura lui Juncker va fi supusă aprobării eurodeputaţilor pe 15 iulie. El a promis că va contribui neîntârziat la formarea echipelor în cadrul PE, în cazul în care va fi ales. În continuare, Junker şi-a exprimat dorinţa de a forma de partea sa o echipă „cu o carieră politică naţională şi europeană impresionante”, a declarat acesta într-un interviu pentru AFP, citat de Mediafax.

„Văzând intenţiile afişate de guverne, el se teme că se va trezi cu două-trei femei în echipă atunci când va solicita învestirea Comisiei, în octombrie, în Parlamentul European, şi că aceasta ar putea fi respinsă, pe drept, din cauza nerespectării parităţii”, a declarat o sursă apropiată fostului premier luxemburghez.

Potrivit apropiaţilor săi, Juncker vrea să oprească această tendinţă. „Dacă Guvernele propun femei, candidatele lor vor avea mai multe şanse să obţină vicepreşedinţia şi un portofoliu important”, au dat asigurări surse din anturajul acestuia, citate de Mediafax.

 

 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite