Japonia către UE: Trimiteţi ajutoarele organizat, nu fiecare ţară în parte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană este gata să ofere orice ajutor pe care Japonia îl va cere, dar acţiunile pentru asistenţa internaţională din partea UE trebuie să fie coordonate aşa cum au cerut autorităţile de la Tokyo, a anunţat astăzi, Kristalina Georgieva, Comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi situaţii de criză.

„Autorităţile japoneze sunt cele care conduc acţiunile. Ele stabilesc principalele orientări. Vorbim de o ţară care are o abordare foarte calmă atunci când este confruntată cu astfel de dezastre mai ales că are o istorie şi o experienţă în materie de gestionare a acestor situaţii", a spus Georgieva.

Pentru japonezi coordonarea şi eficienţa ajutorului sunt mult mai importante decât viteza cu care le este oferit.„Presiunea pe ei este atât de mare astfel că nu mai au nevoie de alte presiuni logistice", a mai spus comisarul.

Japonia a transmis iniţial autorităţilor de la Bruxelles că s-ar putea ca într-o primă fază să aibă nevoie din Europa de echipele de căutare ale supravieţuitorilor. Între timp Japonia a primit ajutor din partea statelor vecine.

„Apoi am stabilit direcţiile în care Europa ar putea ajuta Japonia, dar autorităţile de acolo au precizat că trebuie să ne coordonăm şi să asigurăm ajutor organizat inclusiv în privinţa distribuţiei asistenţei noastre şi nu fiecare stat membru UE să facă acest lucru", a mai spus comisarul pentru ajutor umanitar care a adăugat că astăzi se va întâlni cu ambasadorul japoniei pentru a pune la punct toate detaliile.

Pe 16 ianuarie, Comisia Europeană a anunţat că cererea de pături, saltele, sticle de apa, tancuri şi unităţi de purificare a apei dinspre Japonia a fost imediat comunicată statelor membre.

Un expert umanitar al Comisiei a fost trimis pentru a se alătura misiunii ONU de evaluare a dezastrelor şi de coordonare în Japonia. O echipă de zece experţi a protecţiei civile al UE este gata să plece în orice moment pentru a coordona asistenţa viitoare pe teren.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite