Italienii s-au prezentat în număr mare la vot în prima zi de scrutin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile parlamentare se desfăşoară duminică şi luni în Peninsula Italică FOTO Reuters
Alegerile parlamentare se desfăşoară duminică şi luni în Peninsula Italică FOTO Reuters

În Italia, urnele s-au închis duminică, la ora locală 22.00 (ora 23.00, ora României), urmând ca procesul de votare să continue luni, între orele 7.00 şi 15.00. În primele 11 ore de la deschiderea secţiilor de votare, peste 46% dintre italieni s-au prezentat la urne.

Cei mai conştiincioşi alegători italieni provin din regiunile din nordul ţării, acolo unde s-au înregistrat cele mai ridicate procente ale prezenţei la vot. Vorbim despre regiunile Lombardia, Veneto, Friuli Veneţia Giulia, Trentino Alto Adige şi Emilia Romagna, dar şi despre regiunea centrală Lazio.

Secţiile de votare în cadrul alegerilor parlamentare din Italia s-au deschis duminică la ora locală 8.00 (9.00, ora României).

La acest scrutin, Ministerul de Interne de la Roma a admis 184 de liste electorale, iar în total participă peste 16.000 de candidaţi, dintre care 4.700 de femei. Vor fi aleşi 945 de parlamentari, dintre care 630 de deputaţi şi 315 senatori.

Procentul de 46,8%, înaintat de ministrul italian de Interne, reprezintă voturile exprimate pentru reînnoirea Camerei Deputaţilor. Pentru reînnoirea Senatului, voturile se calculează la nivel regional, iar date finale privind rezultatele alegerilor vor fi difuzate marţi, scrie presa din Peninsulă.

Pentru reînnoirea consiliilor regionale din Lombardia, Lazio şi Molise, în primele 11 ore au votat 48,2% dintre cetăţenii italieni cu drept de vot (plus 13% faţă de prezenţa la vot înregistrată în aceste trei regiuni la ultimele alegeri regionale, din 2010).

Potrivit Reuters, 47 de milioane de italieni pot vota pentru Camera Deputaţilor, în timp ce doar 43 de milioane au drept de vot pentru Senat (doar cei peste 25 de ani pot face asta). Alte patru milioane de italieni, care locuiesc în străinătate, pot, de asemenea, vota pentru ambele camere ale Parlamentului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite