Italia plănuiește o evacuare în masă, pe măsură ce cutremurele continuă în jurul unui supervulcan

0
Publicat:

Zona Campi Flegrei, de lângă Napoli a fost zguduită de peste 1.100 de cutremure, în doar o singură lună, motiv pentru care Guvernul italian plănuiește o posibilă evacuare în masă a zeci de mii de oameni.

Zona Campi Flegrei, zguduită de cutremure
Zona Campi Flegrei, zguduită de cutremure

Noile măsuri, care includ o schemă de verificare a rezistenței clădirilor din zonă, după luni de cutremure repetate, au fost discutate, în cadrul unei reuniuni a cabinetului de joi, se arată într-un comunicat al guvernului, potrivit The Guardian.

Zona Campi Flegrei (Câmpurile Phlegraean) se află la vest de Napoli și este presărată cu orașe și sate, inclusiv Pozzuoli, Agnano și Bacoli, care au o populație totală de peste 500.000 de locuitori. Caldera este presărată cu 24 de cratere și este un vulcan mult mai mare decât Vezuviul din apropiere, care a distrus orașul roman antic, Pompei, în anul 79 d.Hr.

Împrejurimile au fost zguduite de peste 1.100 de cutremure doar în ultima lună, inclusiv un cutremur cu magnitudinea de 4,0 luni și un cutremur de 4,2 săptămâna trecută – cel mai puternic din zonă, de patru decenii.

Experții spun că această creștere a activității seismice este probabil legată de un fenomen cunoscut sub numele de bradiseism, când pământul se ridică sau coboară, în funcție de ciclu, cauzat de umplerea sau golirea camerelor de magmă subterane.

Evacuări, în caz de „necesitate extremă”.

Nu există o amenințare iminentă a unei erupții, spun majoritatea vulcanologilor, dar având în vedere că solul se ridică în prezent cu 1,5 cm (0,59 inchi) pe lună, există îngrijorare cu privire la impactul asupra clădirilor locale.

Ministrul protecției civile, Nello Musumeci, a declarat săptămâna aceasta că evacuările vor fi declanșate doar în caz de „necesitate extremă”.

De asemenea, este de așteptat ca oficialii să direcționeze mai multe resurse către agențiile locale de protecție civilă, pentru a se asigura că acestea pot interveni rapid în caz de urgență și pentru a finanța o campanie de comunicare, cu scopul de a sensibiliza publicul, a mai spus Musumeci.

Vulcanil Campi Flegrei FOTO Arhivă
Vulcanil Campi Flegrei FOTO Arhivă

Presa locală a informat că un grup de spitale din zonă va începe, de vineri, teste de evacuare pentru a se asigura că sunt pregătiți să facă față cutremurelor sau erupțiilor mai puternice.

Ultima dată când Campi Flegrei a suferit o explozie comparabilă de cutremure a fost în anii 1980. La vremea respectivă, 40.000 de persoane au fost evacuate temporar, din Pozzuoli.

Ultima erupție semnificativă a avut loc în 1538.

Una dintre cele mai mari erupții ale sale a avut loc acum 39.000 de ani și ar fi putut duce la dispariția omului de Neanderthal, spun cercetătorii. Magma de la respectiva explozie a fost găsită în Groenlanda, la 4.500 km distanță.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite