Italia: Controversă după numirea în guvern a unui deputat fotografiat în 2005 cu o banderolă nazistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Numirea în guvernul italian a unui deputat de extrema dreaptă fotografiat în 2005 cu o banderolă nazistă pe braţ a suscitat marţi controverse şi condamnări din partea opoziţiei, relatează AFP.

Galeazzo Bignami Foto via corriere.it
Galeazzo Bignami Foto via corriere.it

Galeazzo Bignami, ales în Camera Deputaţilor pe lista partidului post-fascist Fratelli d'Italia, al premierului Giorgia Meloni, a fost numit luni ministrul delegat pentru infrastructuri.

Bignami, un avocat în vârstă de 47 de ani, a fost fotografiat la o petrecere în 2005 îmbrăcat într-o ţinută de culoare neagră şi purtând pe braţul stâng o banderolă cu svastică.

Numirea lui Bignami în guvern este „o ofensă, o indecenţă faţă de Constituţie, memorie, istorie şi victimele svasticii“, a reacţionat pe Twitter un deputat al Partidului Democrat, Marco Furfaro.

„Ruşine să-ţi fie, Giorgia Meloni“, a adăugat el.

Deputatul în cauză a condamnat într-un comunicat „orice formă de totalitarism, de exprimare liberticidă şi antidemocratică“, calificând nazismul drept «răul absolut».

Fotografia din 2005 a fost luată „într-un context privat“ şi „m-am scuzat pentru ea de peste o sută de ori“, a subliniat el.

Şi alte numiri de miniştri delegaţi anunţate luni au fost criticate de opoziţia de stânga.

Claudio Durigon, numit la Ministerul Muncii, propusese în 2021 ca unui parc din Latina, la sud de Roma, care purta numele judecătorilor anti-mafia asasinaţi Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, să-i fie dat cel al lui Arnaldo Mussolini, fratele fostului dictator fascist. Polemica declanşată l-a constrâns pe Durigon să demisioneze.

Când trecutul nu trece. Umbre negre asupra alegerii miniştrilor delegaţi“, a titrat marţi cotidianul de centru-stânga La Repubblica.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite