ISIS pregăteşte atacuri vizând fanii britanici şi ruşi la Euro 2016, arată date din calculatorul lui Abdeslam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O celulă a organizaţiei teroriste Statul Islamic intenţionează să lanseze atacuri care să vizeze fanii britanici şi pe cei ruşi la Campionatul European de Fotbal din această vară, înainte de meciul de pe 11 iunie, de la Marsilia, arată date recuperate din laptopul lui Salah Abdeslam, singurul terorist care a supravieţuit atacurilor de la Paris, relatează The Sun citat de Russia Today.

Potrivit datelor din calculator, principala ţintă a teroriştilor va fi zona destinată fanilor englezi în zona portului istoric din Marsilia. “Acest lucru poate însemna numai că planurile sunt pentru a ataca fanii Angliei şi Rusiei înainte de meci. Fanii englezi şi ruşi sunt ţinte evidente, pentru că ambele ţări bombardează Siria şi Irakul”, a explicat o sursă din serviciile belgiene de securitate, citată sub acoperirea anonimatului.

Fanii ar putea fi vizaţi şi în atacuri comise la baruri sau în alte locuri din oraş, în afara zonelor oficiale destinate susţinătorilor.

“Ne îngrijorează cel mai mult ce ar putea încerca în afara zonelor securizate. Barurile pline de oameni fericiţi şi beţi reprezinţă o ţintă foarte uşoară. Colaborăm foarte strâns cu francezii”, a afirmat o sursă din Guvernul britanic.

“Un atac mai convenţional, în stilul celor de la Paris, vizând miile de fani din baruri înainte de meciuri este considerat mult mai probabil”, a confirmat şi sursa belgiană.

Temerile legate de atacuri similare celor din noiembrie au fost confirmate şi de o sursă din poliţia britanică. “Marsilia este capitala Franţei în ceea ce priveşte puştile kalaşnikov şi sunt mulţi posibili recruţi ISIS acolo”, a spus oficialul.

Potrivit datelor din calculator, ISIS analizează şi posibilitatea de a folosi drone cu arme chimice, dar şi kamikaze înarmaţi cu AK47, pentru a lansa atacuri în masă, scrie The Sun.

Deşi Abdeslam a fost capturat, autorităţile se tem că alţi terorişti cu legături cu organizaţia Statul Islamic, ar putea pune în aplicare planul.

“Majoritatea informaţiilor erau în testamentul personal al lui Abdeslam, în care erau exprimate dorinţele acestuia în cazul morţii sale”, a declarat o sursă din serviciile belgiene de securitate.

Peste 1.000 de ofiţeri de poliţie, dar şi numeroşi lunetişti, vor fi desfăşuraţi pentru a asigura securitatea în timpul meciurilor de la Marsilia. De asemenea, în punctele strategice din oraş vor fi amplasate lansatoare de rachete mobile.

“Ofiţerii vor avea autorizaţie să intervină în momentul în care va fi identificat un terorist. (Lupta împotriva – n.r.) terorismului este prioritatea noastră în materie de terorism”, a declarat un înalt oficial din poliţia franceză.

Agenţiile de informaţii din Europa au avertizat la mijlocul lunii că fanii britanici şi cei ruşi vor fi cele mai probabile ţinte ale unor eventuale atentate islamiste la Campionatul European de Fotbal 2016, ce va începe luna viitoare în Franţa, şi în deschiderea căruia joacă selecţionata României împotriva celei a Franţei.

Euro 2016 se va desfăşura timp de o lună pe 10 stadioane din Franţa. Circa 2,5 milioane de spectatori sunt aşteptaţi la cele 51 de meciuri, la care vor lua parte 24 de echipe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite