Ion Jinga, ambasadorul român în Marea Britanie: „Nu vremea tipic englezească, ci economia stagnantă va opri valul de imigranţi români“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul român în Marea Britanie susţine că economia stagnantă a ţării va opri valul de imigranţi români FOTO Shutterstock
Ambasadorul român în Marea Britanie susţine că economia stagnantă a ţării va opri valul de imigranţi români FOTO Shutterstock

Marea Britanie a ironizat campania negativă desfăşurată de Marea Britanie pentru a descuraja imigranţii din estul Europei, sugerând că nu vremea tipic britanică, ci economia stagnantă a ţării va lucra în favoarea englezilor.

Potrivit „Financial Times“, miniştrii britanici iau în considerare o serie de campanii negative în care să avertizeze cu privire la climatul ţării într-un efort de a opri imigranţii români şi bulgari să se mute în Marea Britanie.

Ion Jinga, ambasadorul român în Londra, a domolit temerile cu privire la un tsunami, pretinzând că România este la începutul unui boom economic.

„Dacă economia britanică a avut anul trecut o creştere egală cu zero, noi am experimentat o creştere de 2,5%  în 2011 şi una de 1,7% anul trecut“, a declarat ambasadorul român, anticipând o creştere similară şi anul acesta. „Aşadar economia noastră îşi revine mai rapid decât a altor ţări europene“.

Comentariile lui Ion Jinga au apărut pe fondul strădaniilor guvernului britanic de a opri valul de imigranţi români şi bulgari la care se aşteaptă.

„Nu înseamnă că o să oprim pe oricine are un nume ciudat sau nu vine din Anglia, dar trebuie să facem judecăţi de valoare“, a declarat Stewart Jackson, membru al Parlamentului. „Vrem polonezi care au absolvit facultatea. Nu vrem grupări de bulgari care se ocupă de traficul de persoane, de droguri şi de crime sexuale“.

Potrivit unor date citate de site-ul ft.com, afluxul crescut de imigranţi polonezi a făcut ca poloneza să fie acum a doua cea mai vorbită limbă din Marea Britanie.

Membrii români şi bulgari ai PE i-au scris vineri lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, pentru a se plânge că drepturile lor de cetăţeni ai UE sunt ameninţate.

„Credem că un val de critici de la începutul anului urmăreşte etichetarea acestor cetăţeni drept europeni de mâna a doua care prezintă un risc doar pentru că îşi exercită dreptul de bază de a se mişca liber şi a de  a munci“, au scris membrii PE.

Jinga consideră că plecarea profesioniştilor români a creat probleme acasă. „Românii nu au venit aici pentru a cere asistenţă socială, ci pentru a lucra şi pentru a lucra în zone în care britanicii nu sunt interesaţi“  să o facă, a spus el. „Avem probleme în sistemul medical acum din cauză că doctorii noştri au plecat în Marea Britanie, Franţa. Nu suntem mulţumiţi de situaţie“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite