Belgia: 60 de militari „identificaţi drept musulmani radicalizaţi“, supravegheaţi de serviciul de informaţii militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bruxelles Foto: AP
Bruxelles Foto: AP

Serviciul de informaţii militare din Belgia supraveghează 55 de soldaţi şi cinci subofiţeri care au fost „identificaţi drept musulmani radicalizaţi“, aceştia având „un comportament suspect“, a afirmat ministrul belgian al Apărării, Steven Vandeput, într-un răspuns la o interpelare parlamentară, relatează „La Dernière Heure“.

Serviciul de informaţii militare (SGRS) „verifică dacă ideile sau comportamentul unui membru al personalului Ministerului Apărării contravin valorilor sau misiunilor armatei“ a informat ministrul, care a insistat însă asupra faptului că „libertatea de cult este un drept fundamental“.

Cu toate acestea, până în momentul de faţă, „ nu a fost demis niciun soldat din cauza extremismului islamic“, iar „toţi soldaţii, eventual vizaţi (de o măsură disciplinară, n.red.) au părăsit armata din proprie iniţiativă sau au fost concediaţi din alte motive“, a mai precizat ministrul.

În ultimii ani, au fost identificaţi patru foşti militari belgieni radicalizaţi, care au plecat în Siria. Unul dintre aceştia a murit în 2012, notează sursa anterior citată.

Potrivit lui Steven Vandeput, „toţi candidaţii (la o carieră militară) sunt supuşi, începând din 2013, unei verificări“ din partea SGRS. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite