INFOGRAFIE Cancelarul german sugerează o nouă restructurare a datoriei Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel a admis că guvernele ar putea fi nevoite să accepte ştergerea unei părţi a datoriilor Greciei, abordând o problemă considerată subiect tabu în politica germană.
Angela Merkel a admis că guvernele ar putea fi nevoite să accepte ştergerea unei părţi a datoriilor Greciei, abordând o problemă considerată subiect tabu în politica germană.

Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut faptul că, cel mai probabil, guvernele vor fi nevoite să accepte ştergerea unei părţi a datoriilor Greciei, atingând o coardă sensibilă în cazul unui subiect care a fost considerat mult timp tabu în politica germană.

În doi ani ar trebui luată în considerare o nouă restructurare a datoriilor Greciei, iar de data aceasta şi guvernele din zona euro vor trebui să accepte pierderi, a declarat Merkel în cadrul unui interviu pentru influentul tabloid german „Bild am Sonntag”.

Dacă Grecia va reuşi într-o zi încă o dată să-şi gestioneze veniturile fără să ceară un nou împrumut, atunci ar trebui să observăm asta şi să evaluăm situaţia”, a susţinut Merkel. „Însă nu este cazul să se întâmple aşa înainte de 2014-2015, dacă totul va evolua conform planului.”

Declaraţia reprezintă o schimbare semnificativă  a politicii de la Berlin, care a evitat până acum să păşească pe teritoriul politic riscant al declaraţiilor conform cărora contribuabilii vor fi afectaţi de problemele datoriilor statului elen.

Germania va organiza alegeri prezidenţiale în toamna anului viitor, însă Merkel a negat afirmaţiile potrivit cărora termenul de doi ani de amânare a datoriilor acordat Atenei are legătură cu schimbările care se vor petrece în Germania.

Asumându-şi criticile, cancelarul a explicat că forţarea Greciei de a părăsi zona euro ar costa „mult mai mult” decât programul de ajutor. „Trebuie să evităm toate aceste incertitudini.”

Infografie Datorie Grecia

Criticile la adresa cancelarului se înmulţesc

Interviul acordat publicaţiei „Bild” a venit în contextul criticilor tot mai numeroase ale cetăţenilor germani, care o acuză că ascunde adevăratul cost al planului de salvare a Greciei.

Parlamentul german a aprobat vineri ultima propunere a zonei euro de a acorda statului elen o prelungire de doi ani a programului de ajutor şi de a aproba eliberarea unor noi tranşe, în valoare de 44 de miliarde de euro, din împrumutul de urgenţă acordat Greciei de UE şi FMI. 

Cu toate acestea, 23 de deputaţi din coaliţia de guvernare din Germania au votat împotriva deciziei Angelei Merkel, amintind faptul că nu toţi sunt mulţumiţi de puterea de control a cancelarului asupra situaţiei din Grecia. ”Rebelii” au lipsit-o pe Merkel de o majoritate absolută simbolică în cadrul propriei coaliţii.

Miniştrii de Finanţe ai zonei euro se reunesc

Între timp, miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta luni detaliile unui sistem de răscumpărare a obligaţiunilor de stat, aceasta fiind o parte importantă a acordului privind Grecia, adoptat săptămâna trecută.

Discuţiile privind sistemul de răscumpărare a datoriei de la investitorii privaţi au început în prima parte a zilei de luni şi vor continua până pe 7 decembrie. Yannis Stournaras, ministrul grec de Finanţe, este aşteptat să prezinte detalii colegilor săi luni seară.

Conform acordului, deţinătorilor de obligaţiuni greceşti le va fi dată şansă să-şi schimbe titlurile cu altele noi, cu scadenţa la şase luni, însă în limita plafonului de 10 miliarde de euro, a declarat Stournaras luni dimineaţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite