India denunță un incident în care a fost implicat un diplomat la un templu sikh din Scoţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misiunea diplomatică indiană de la Londra a informat sâmbătă Ministerul britanic de Externe în legătură cu un „incident scandalos" în care înaltul său comisar din Regatul Unit, Vikram Doraiswami, a fost confruntat de mai mulţi protestatari la un templu sikh din Glasgow, Scoţia.

Vikram Doraiswami a plecat de la templul sikh fără să mai efectueze vizita FOTO EPA EFE
Vikram Doraiswami a plecat de la templul sikh fără să mai efectueze vizita FOTO EPA EFE

Incidentul, raportat de Înalta Comisie indiană din Regatul Unit, însă dezminţit de un grup sikh din Scoţia, survine după ce Canada a acuzat India că a fost implicată în asasinarea în iunie a unui lider separatist sikh şi cetăţean canadian, lângă Vancouver, provocând un conflict diplomatic între cele două ţări.

Misiunea indiană a declarat că Vikram Doraiswami, înaltul său comisar în Regatul Unit, a fost invitat vineri la templul sikh, sau Gurdwara, din cel mai mare oraş al Scoţiei, pentru a discuta probleme comunitare şi consulare.

Însă, potrivit aceleiaşi surse, la sosirea sa, el a fost confruntat de trei persoane descrise drept „elemente extremiste non-locale", care au încercat să deschidă cu forţa vehiculul său.

Diplomatul a părăsit zona fără a-şi continua vizita, potrivit comisiei indiene. Ministrul britanic de externe, Anne-Marie Trevelyan, s-a declarat îngrijorată de acest incident.

„Siguranţa diplomaţilor străini este extrem de importantă, iar lăcaşurile de cult din Marea Britanie trebuie să fie deschise tuturor", a scris ea pe reţeaua X.

Cu toate acestea, un grup de membri ai comunităţii sikh din Scoţia a vorbit despre „informaţii greşite" în legătură cu „un protest paşnic şi legal care se opune vizitei oficiale a lui @VDoraiswami la #GlasgowGurdwara".

Diplomatul „a rămas în siguranţă în maşina lui", „a ales să se îndepărteze de Gurdwara şi nu a rămas pentru a răspunde îngrijorărilor legitime ale comunităţii sikh", a declarat organizaţia pentru apărarea drepturilor comunităţii sikh din Scoţia.

Poliţia din Scoţia a confirmat că a fost alertată vineri cu privire la tulburările de la Gurdwara, potrivit presei britanice. În Regatul Unit trăiesc aproximativ 500.000 de membri ai comunităţii sikh, dintre care numeroşi în Scoţia.

În ultimii ani, ei au atras atenţia în legătură cu cazul lui Jagtar Singh Johal, un blogger sikh scoţian, reţinut în India de cinci ani.

Acuzat că a participat la un complot terorist împotriva liderilor hinduşi de dreapta, el a fost acuzat de conspiraţie pentru comiterea unei crime.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite