În Grecia, 67 de persoane au fost arestate pentru participare la o organizație criminală

0
Publicat:

Acestea sunt acuzate de un atac organizat în decembrie 2023 asupra poliției care acționa împotriva tulburărilor din apropiere de stadionul Melina Mercury din Atena și care au dus la moartea unui ofițer de poliție.

Proteste la Atena. Foto: EPA-EFE
Proteste la Atena. Foto: EPA-EFE

Poliția greacă a arestat 67 de persoane sub acuzația de apartenență la o organizație criminală legată de violența în sport, a relatat ziarul Proto Thema.

Potrivit acesteia, procuratura a adus acuzații penale împotriva celor arestați, inclusiv un atac organizat în decembrie 2023 de aproximativ 150 de fani asupra poliției ce acționa împotriva revoltei de pe stadionul de volei Melina Mercury din Atena, și care a dus la moartea unui ofițer de poliție. Printre cele 28 de infracțiuni reținute celor arestați se numără crearea și apartenența la o organizație criminală, uciderea în timpul unui eveniment sportiv, deținerea ilegală, portul și folosirea ulterioară a armelor, tâlhăria, deținerea ilegală de rachete navale de semnalizare și deținerea de droguri. Majoritatea celor arestați sunt fani ai clubului sportiv Olympiacos din orașul Pire și neagă acuzațiile care le sunt aduse.

Arestările de luni au făcut parte dintr-o operațiune mai amplă a poliției, care a inclus percheziții în 87 de case pentru a obține dovezi. În timpul raidurilor au fost confiscate telefoane mobile, laptopuri, cuțite și pistoale. Potrivit poliției, au fost identificați în total 160 de membri suspectați ai bandei criminale, care activează cel puțin din 2019.

Cheia anchetei despre organizația criminală responsabilă pentru revoltele din afara stadionului Melina Mercury din 7 decembrie 2023 constă în mărturia a trei persoane care au fost prezente pe stadion în acea noapte și au participat și la confruntările cu polițiștii care au dus la uciderea unui ofițer de poliție. Aceste trei persoane, care au depus mărturie detaliată, au primit statutul de martori protejați, scrie publicația.

Revolte în Atena

Pe 7 decembrie 2023, aproximativ 150 de fani au atacat poliția în fața stadionului de volei Melina Mercouri, unde Olympiacos și Panathinaikos jucau pentru Cupa Ligii. Ofițerul de ordine în vârstă de 31 de ani Giorgos Lingerides a fost apoi dus la secția de terapie intensivă în stare critică, după ce a fost lovit în coapsă de o rachetă de semnalizare. A pierdut mult sânge și mai târziu a murit la spital.

După meci, 424 de persoane care se aflau pe stadion au fost reținute. Polițiștii s-au uitat la videoclipuri de supraveghere, i-au interogat pe deținuți și l-au identificat pe grecul de 18 ani care a lansat racheta spre polițist. Acesta și-a recunoscut faptele.

Atacatorul a oferit informații despre complicii săi și a declarat că sunt persoane care au avut un plan organizat și au dat instrucțiuni unor grupuri de fani în noaptea atacului asupra poliției. Tânărul le-a spus anchetatorilor că a fost instruit cum să folosească o rachetă navală desemnalizare. După cum a devenit cunoscut, în timpul incidentului, huliganii au lansat peste 10 astfel de rachete spre gardieni.

În urma ciocnirilor din afara stadionului, guvernul elen a anunțat că meciurile din campionatul grec de fotbal se vor juca fără suporteri până pe 12 februarie 2024, pentru a opri violența suporterilor. Stadioanele s-au deschis pe 13 februarie, dar acum doar unele bilete sunt vândute prin casa de bilete, iar restul sunt vândute cu identitatea cumpărătorului verificată printr-un portal guvernamental folosind o aplicație instalată pe telefonul mobil. Stadioanele trebuie, de asemenea, să instaleze camere video interioare și exterioare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite