În căutarea unei comori naziste: gropi săpate într-un sat olandez pentru a găsi lăzi cu aur și diamante

0
0
Publicat:

Zeci de persoane au căutat la sfârşitul săptămânii trecute un tezaur pe care soldaţi ai Germaniei naziste l-ar fi îngropat în satul olandez Ommeren, după ce Arhivele Naţionale ale Ţărilor de Jos au dezvăluit o hartă care aparent indică locul unde au fost îngropate patru lăzi pline cu bijuterii, monede, aur, ceasuri, diamante şi alte pietre preţioase, relatează luni agenţia EFE.

Autorităţile locale iau în calcul măsuri suplimentare la Ommeren, unde numeroase persoane şi-au petrecut weekendul încercându-şi norocul în căutarea acelei comori din al Doilea Război Mondial, deşi cercetările efectuate anterior de statul olandez în acel loc nu au condus la descoperirea ei.

Potrivit unui purtător de cuvânt municipal, vânătorii de comori, înarmaţi cu lopeţi şi detectoare de metale, au făcut săpături chiar şi pe proprietăţi private, dar poliţia nu a aplicat încă amenzi, cerându-le doar să părăsească zona. Proprietarul unui teren a găsit un bărbat intrat până la piept într-o groapă pe care acesta din urmă o săpase în speranţa că va găsi comoara.

Oamenii au săpat gropi până la piept în speranţa că vor găsi comoara FOTO Twitter
Oamenii au săpat gropi până la piept în speranţa că vor găsi comoara FOTO Twitter

Obiectele de valoare au fost sustrase de nazişti de la o bancă din oraşul olandez Arnhem în august 1944. Harta Arhivelor Naţionale oferă indicii despre localizarea comorii, pe baza mărturiei unui soldat german, care în 1947 a mărturisit că a văzut cu ochii lui cum trei dintre colegii săi au îngropat cele patru lăzi de muniţii pline cu valori.

Hartă spre o posibilă comoară nazistă FOTO Profimedia
Hartă spre o posibilă comoară nazistă FOTO Profimedia

Autorităţile olandeze au încercat de mai multe ori de atunci să găsească această comoară, dar fără succes. Una dintre teoriile vehiculate este că aceiaşi soldaţi germani ar fi dezgropat lăzile câteva zile mai târziu.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite