Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
moskva crucisator moscova

Atacul asupra crucişătorului „Moskva”, nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagră, are valoare simbolică şi militară, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava a suferit în mod clar avarii grave şi s-ar fi scufundat, din cauza unui incendiu la bord, potrivit Rusiei, sau a atacului cu rachete Neptun, potrivit Kievului.

UPDATE 14.26 Incendiul de la bordul crucişătorului de rachete dirijate Moskva a fost localizat şi exploziile de muniţie au fost oprite, a anunţat, joi, Ministerul rus al Apărării, conform agenţiei de presă rusă TASS, informează News.ro. Anterior, crucişătorul de rachete dirijate Moskva al Flotei Mării Negre a suferit daune grave în urma exploziilor de muniţie, cauzate de un incendiu la bord, iar echipajul a fost evacuat, potrivit Ministerului rus al Apărării. Armata ucraineană susţine că nava a început să se scufunde după ce a fost lovită de rachete Neptune, relatează BBC.

”Incendiul de pe crucişătorul de rachete dirijate Moskva a fost localizat. Nu se văd flăcări deschise. Exploziile de muniţie au fost oprite”, a transmis ministerul rus.

Crucişătorul Moskva şi-a păstrat flotabilitatea, iar principalele sisteme de rachete nu sunt deteriorate, potrivit TASS.

”Echipajul a fost evacuat pe alte nave ale Flotei Mării Negre din zonă. Se iau măsuri pentru a remorca crucişătorul în port”, a adăugat Ministerul Apărării, menţionând că nu a fost încă stabilită cauza incendiului.

Anterior, tot joi, Ministerul rus al Apărării a informat că crucişătorul de rachete dirijate Moskva al Flotei Mării Negre a suferit daune grave în urma exploziilor de muniţie, cauzate de un incendiu la bord, iar echipajul a fost evacuat.

În schimb, armata ucraineană susţine că nava amiral rusă a început să se scufunde după ce a fost lovită de rachete Neptune, conform BBC.

Comandamentul militar din sud susţine pe pagina oficială de Facebook că nava a suferit daune semnificative şi un incendiu a izbucnit după atac.

Navele ruseşti de salvare au fost apoi împiedicate de explozia de muniţii de la bord, precum şi de vremea rea care ”a răsturnat crucişătorul şi a început să se scufunde”, se mai precizează în postare.

„Un atac cu valoare atât militară, cât şi simbolică“

Michael Peterson, directorul Institutului de Studii Maritime pentru Rusia de la Colegiul Naval de Război al SUA spune că este prea devreme pentru a şti exact natura incidentului care implică nava, dar că „se pare că ucrainenii au reuşit să obţină o victorie semnificativă pe mare”.

„Cred că este un atac cu valoare atât militară, cât şi simbolică. Acesta este nava-amiral a flotei Rusiei de la Marea Neagră, este simbolul puterii navale ruse în Marea Neagră”, a spus el.

Petersen spune că ucrainenii au pierdut cea mai mare parte a marinei când Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014, aşa că atacul de acum „este important din punct de vedere simbolic, pentru că arată că ucrainenii sunt în continuare capabili să lovească puterea militară rusă astfel încât să provoace supărare la Moscova”.

De asemenea, incidentul poate avea şi „o valoare militară importantă”, deoarece marina rusă poate fi împinsă mai departe de ţărm.

„Acest lucru ar putea afecta capacitatea marinei ruse de a oferi sprijin direct militarilor de pe ţărm şi de a asigura apărare aeriană în regiunile de coastă”, a exlicat Petersen.

moskva maxar satelit

Incidentul este „un instrument psihologic foarte puternic, un impuls pentru moralul ucrainean”

Mykola Bielieskov este cercetător la Institutul Naţional de Studii Strategice din Kiev - care consiliază guvernul ucrainean în chestiuni militare. El spune că incidentul este „un instrument psihologic foarte puternic şi este un impuls pentru moralul ucrainean. ”.

Cu toate acestea, el notează că Moskva „este o navă veche” şi au fost alte nave ruseşti mai noi care au lovit Ucraina. 

„Totuşi, este o navă amiral pentru flota Rusiei de la Marea Neagră şi cu siguranţă este o pagubă majoră - nu numai în ceea ce priveşte capacitatea materială, dar şi moralul trupelor ruseşti”. 

„A putea lovi cu atâta hotărâre nava amiral a Rusiei de la Marea Neagră este un impuls enorm, deoarece reduce destul de serios, de asemenea, abilităţile viitoare ale Rusiei de a conduce operaţiuni navale ofensive”, a spus Samir Puri de la Institutul Internaţional de Studii Strategice.

crucisatorul rus moskva foto epa efe

Foto EPA EFE

Moskva, a doua navă rusă importantă despre care se ştie că a fost grav avariată de la începutul războiul, poartă numele capitalei Federaţiei Ruse

Construită iniţial în Ucraina în epoca sovietică, „Moskva” este nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră şi a fost lansată la apă în 1983, sub numele „Gloria”. O navă amiral este descrisă ca fiind cea mai importantă din flota sa şi îl poartă pe ofiţerul comandant. De asemenea, tinde să fie văzut drept cel mai rapid sau mai puternic vas al armatei.  

Nava de război Moskva cu un echipaj de 510 membri a condus asaltul naval al Rusiei asupra Ucrainei, făcând-o o ţintă simbolică şi militară. 

Crucişătorul de rachete a fost desfăşurat anterior de Kremlin în conflictul din Siria, unde a furnizat forţelor ruse din ţară protecţie navală.

Nava de război de 12.500 de tone şi 186,4 metri a făcut parte dintr-o flotă rusă  care ameninţa portul ucrainean Odesa. 

Armamentul principal de la bordul navei este constituit din 16 lansatoare de rachete Vulkan P-1000 şi o serie de muniţii anti-submarine şi torpile. 

Zelenski a postat o fotografie cu crucişătorul Moskva înainte ca nava să fie distrusă

În imagine se văd timbrele emise de Poşta Ucraineană dedicate celebrului gest de sfidare al soldaţilor ucraineni de pe Insula Şerpilor.

Zelenski a postat miercuri, pe contul său de Instagram, o fotografie în care ţine în mână timbre emise de Poşta Ucraineană dedicate celebrului gest de sfidare al soldaţilor ucraineni de pe Insula Şerpilor, în care a fost implicat crucişătorul Moskva grav avariat miercuri noapte, Kievul spunând că a fost lovit cu rachete Neptun.

        Vezi această postare pe Instagram

Acel moment de la începutul războiului a devenit unul de referinţă pentru rezistenţa ucrainenilor, iar în el a fost implicat tocmai crucişătorul Moskva, nava amiral a Rusiei la Marea Neagră, căruia soldaţii de pe Insula Şerbilor i-au spus „navă rusă, du-te dracului” (traducere aproximativă, expresia în limba ucraineană fiind foarte obscenă).

Poşta ucraineană a făcut un concurs de desene pentru a omagia acel moment şi a emis apoi un timbru dedicat momentului, iar Volodimir Zelenski a postat pe Instagram, miercuri, o imagine cu respectivele timbre, înainte ca Moskva să fie grav avariată, potrivit hotnews.ro. 

moskva timbru

„Nu uitaţi că nava rusă merge întotdeauna într-o singură direcţie”, a scris preşedintele ucrainean pe reţeaua de socializare.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite