Imagini spectaculoase din timpul salvării unor delfini albi din Ucraina: „Șansele lor de supraviețuire ar fi fost foarte mici” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plombir, un mascul de 15 ani, şi Miranda, o femelă de 14 ani, doi delfini albi de la Delfinariul din Harkov, un oraş ucrainean bombardat de Rusia, au fost transferați la Acvariul din Valencia în cadrul unei „operaţiuni internaţionale de mare risc”.

Sursa VIDEO: Acvariul Oceanografic din Valencia

Cei doi delfini albi (beluga) au sosit la Acvariul Oceanografic din Valencia marţi seară „în condiţii de sănătate delicate după o lungă călătorie din zona de conflict, a anunţat Centrul oceanografic din estul Spaniei, potrivit New York Times

A fost printre cele mai complexe salvări de mamifere marine întreprinse vreodată, spun salvatorii, care au subliniat că perechea de balene beluga a fost scoasă dintr-un acvariu din orașul răvășit Harkov din estul Ucrainei și transportată la cel mai mare acvariu din Europa din Valencia, Spania. 

Delfiini, transferaţi de la Delfinariul din Harkov  FOTO: Oceanogràfic de Valencia/ARHIVA
Delfiini, transferaţi de la Delfinariul din Harkov FOTO: Oceanogràfic de Valencia/ARHIVA

Pe măsură ce bombardamentele aeriene rusești asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, s-au intensificat, evacuarea lui Plombir și a Mirandei a venit exact la timp, au spus experții în mamifere marine.

„Dacă ar fi continuat în Harkov, șansele lor de supraviețuire ar fi fost foarte mici”, a declarat Daniel Garcia-Párraga, directorul operațiunilor zoologice la Oceanogràfic de Valencia, care a ajutat la conducerea salvarii, potrivit sursei citate. 

Sursa VIDEO: Acvariul Oceanografic din Valencia

Delfinii Beluga, al căror habitat natural este Arctica, au nevoie de apă rece pentru a supraviețui. Devastarea rețelei electrice din Harkov a însemnat că acvariul de acolo a trebuit să se bazeze pe puterea generatorului, ceea ce făcea dificilă menținerea apelor răcite.

În același timp, dieta balenelor a fost înjumătățită recent, pe fondul penuriei celor 132 de kilograme de calmar, hering, macrou și alți pești proaspeți de care perechea avea nevoie zilnic, a declarat Dr. Garcia-Párraga. Îngrijitorii ucraineni se gândeau chiar să folosească pește aruncat din restaurante și piețe.

În ultimele săptămâni, bombele au explodat suficient de aproape pentru a ondula apele din casa lor de la Delfinariul NEMO. Pe măsură ce condițiile deveneau din ce în ce mai precare, ucrainenii au decis că balenele aveau nevoie de evacuare.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite