Iataganul lui Erdogan, tot mai tăios. Epurările s-au extins la mass-media. Cel puţin 45.000 de oameni au fost reţinuţi, concediaţi sau suspendaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver/Getty Images /Chris McGrath
FOTO Guliver/Getty Images /Chris McGrath

Cel puţin 45.000 de oameni au fost reţinuţi, concediaţi sau suspendaţi din funcţie de Guvernul islamo-conservator turc după puciul eşuat la sfârşitul săptămânii trecute, relatează BBC News.

UPDATE 13.41 Autorităţile turce au inculpat miercuri 99 de generali acuzaţi de implicare în tentativa de puci din 15 iulie, transmite Reuters. Alţi 14 generali se află în continuare în detenţie în urma încercării de lovitură de stat.

Potrivit agenţiei de păresă Anadolu, cel puţin 118 generali şi amirali turci au fost arestaţi, fiind suspectaţi de implicare în puciul eşuat.

Marţi, eliminarea din sistem a celor consideraţi neloiali preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a fost extinsă la cadre didactice, serviciile de informaţii şi mass-media.

În total, 15.200 de cadre didactice au fost demise, între care 1.577 de decani universitari. De asemenea, 8.777 de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost suspendaţi, la fel ca şi 1.500 de angajaţi ai Ministerului de Finanţe şi 257 de angajaţi din Cabinetul premierului Binali Yildirim.

Totodată, autorităţile turce le-au interzis tuturor cadrelor didactice universitare să călătorească în străinătate, relatează televiziunea de stat TRT.

Mai mult, 24 de posturi de radio şi televiziune acuzate de legături cu Gulen au rămas fără licenţă, transmite BBC, potrivit news.ro.

Toate aceste decizii au alarmat ONU, care a cerut Turciei să respecte statul de drept şi drepturile omului.

Regimul Erdogan suspectează mediile academice de legături cu clericul de opoziţie Fethullah Gulen, pe care îl acuză de organizarea tentativei de lovitură de stat de săptămâna trecută. Acesta neagă acuzaţiile.

Premierul Binali Yildirim susţine că acesta conduce o „organizaţie teroristă“. „Îi vom smulge din rădăcini“, a avertizat el în Parlamentul de la Ankara.

Ankara exercită presiuni asupra Washingtonului să îl extrădeze pe Gulen, iar această chestiune a fost evocată în cursul unei discuţii telefonice între preşedintele american Barack Obama şi preşedintele turc Recep Tayyip  Erdogan, ce a avut loc marţi.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că decizia cu privire la o eventuală extrădare va fi luată în baza tratatului dintre cele două ţări.

În replică, un purtător de cuvânt al Guvernului turc a sugerat că Statele Unite ar trebui să îl extrădeze pe cleric „pe baza suspiciunilor“, în loc să ceară dovezi factuale.

„Există o suspiciune foarte puternică, privind implicarea (lui Gulen - n. red.) în tentativa de lovitură de stat. Deci acesta este un motiv suficient“, a spus purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin.

Pe de altă parte, Gulen a descris drept „ridicolă“ acuzaţia că s-ar afla în spatele puciului. „Cer administraţiei americane să respingă orice efort de abuz vizând procesul de extrădare pentru lansarea de răzbunări politice“, a spus el într-un comunicat.

Pentagonul a anunţat marţi că au avut loc discuţii între secretarul Apărării Ashton Carter şi omologul său turc, privind baza aeriană Incirlik, din sudul Turciei.

Baza, care este folosită de Coaliţia internaţională împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic, nu are energie electrică de câteva zile.

Potrivit bilanţului oficial, tentativa de puci s-a soldat cu 232 de morţi şi 1.541 de răniţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite