Hackeri bănuiţi de legături cu Rusia, implicaţi în atacuri cibernetice asupra a peste 150 de firme germane: „Au fost compromise unele sisteme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock (Arhivă)
Foto: Shutterstock (Arhivă)

Autorităţile germane au descoperit o reţea de hackeri, bănuită de legături cu Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB), care a pătruns în sistemele cibernetice ale companiilor de alimentare cu electricitate şi apă din Germania, relatează Tagesschau.de.

Parchetul din landul german Baden-Württemberg a descoperit, după o perioadă lungă în care au fost demarate anchete, un grup de hackeri implicat în atacuri cibernetice, care au ţintit peste 150 de firme din infrastructura fundamentală, conform Tagesschau.de

Autorităţile germane au emis un mandat de arestare pe numele lui Pawel A, care conduce reţeaua de hackeri. Pawel A a reuşit în anul 2017 să se infiltreze în sistemele companiei de electricitate EnBW. Bărbatul este bănuit că este membrul unui grup de hackeri intitulat „Berserk Bear”, parte din reţeaua „Center 16”, considerată de Statele Unite o divizie a Serviciului Federal rus de Securitate. 

Potrivit serviciilor secrete din Germania şi SUA, pătrunderea hackerilor în sistemele energetice germane ar permite agenţiilor guvernamentale ruse „să provoace avarii sau să întrerupă funcţionarea acestora oricând doresc". 

De asemenea, compania de electricitate EnBW a confirmat că hackerii au atacat servere externe. „Au fost compromise unele sisteme", a comunicat EnBW. 

Încă de la debutul invaziei militare ruse în Ucraina, serviciile de securitate germane au avertizat cu privire la atacuri cibernetice asupra reţelelor de electricitate din Germania. „Trebuie să fim conştienţi de un lucru: Rusia este în reţelele noastre", a afirmat, la sfârşitul lui iunie, vicepreşedintele Serviciului german de Informaţii (BND), Wolfgang Wien, adăugând că hackerii au mai pătruns în reţele în ultimii ani. „Trebuie să pornim de la premisa că au pregătit terenul în acest sens", a mai adăugat Wien. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite