Guvernul grec a închis televiziunea şi radioul public, pentru că erau „un paradis al risipei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul conservator de la Atena a anunţat că va închide temporar televiziunea publică şi postul public de radio ERT, ca parte a planului de austeritate impus de creditorii internaţionali, informează Euronews şi Associated Press.

Decizia a fost luată de ministrul responsabil de comunicaţii şi comunicată marţi de Simos Kedikoglou, purtător de cuvânt al guvernului de la Atena. Potrivit lui Kedikoglou, emisiile de televiziune şi radio ale ERT, compania greacă de radio şi televiziune, vor înceta la primele ore ale zilei de miercuri.

Sindicatele reprezentându-i pe lucrătorii ERT de la trei posturi de televiziune terestră, una prin satelit şi canalul său de radiodifuziune au afirmat că vor menţine emisia.

Oficialii eleni spun că hotărârea a fost luată din cauza lipsei banilor necesari susţinerii celor două programe, în contextul în care guvernul grec le-a clasificat ca fiind un „paradis al risipei”.

Un nou serviciu public de radiodifuziune, unul evident restructurat, va fi funcţional cât mai curând, a mai declarat purtătorul de cuvânt. Noua instituţie va avea mai puţini angajaţi.

Potrivit Associated Press, cei 2.800 de angajaţi ai televiziunii şi radioului public vor intra în şomaj tehnic şi vor primi salarii compensatorii.

Imediat după ce a fost făcut anunţul, personalul celor două posturi publice au început să protesteze alături de social-democraţii de la Stânga Democrată, partid alfat la guvernare. De altfel, anunţul făcut marţi a creat noi tensiuni în interiorul coaliţiei de guvernare.

Guvernul grec trebuie să concedieze 2.000 de bugetari până la sfârşitul acestui an şi 15.000 până la finalul anului viitor, pentru a respecta angajamentele luate faţă de troică, aminteşte „The Belfast Telegraph”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite