Topul produselor şi serviciilor care s-au scumpit cel mai mult în ultimii zece ani
0Ultimul deceniu este marcat de o continuă ascensiune a cheltuielilor, dar şi de o explozie a preţurilor pentru unele dintre produsele cel mai des folosite de oamenii obişnuiţi. Un studiu recent arată că americanii plătesc astăzi cu aproximativ 100% mai mult decât acum zece ani pentru unele produse şi servicii.
Un raport publicat recent de Biroul de Statistică al Pieţei Muncii din Statele Unite ale Americii a urmărit evoluţia unor produse şi servicii în perioada cuprinsă între mai 2003 şi aprilie 2013 şi a raportat o creştere vertiginoasă a unora dintre preţuri. Deşi media generală a creşterilor era de aproximativ 26%, unele dintre preţuri au atras atenţia cercetătorilor în mod special.
Topul celor zece produse care s-au scumpit cel mai mult în ultimul deceniu:
1. Păcura şi alţi combustibili (utilizare domestică) +145%
Americanii plătesc astăzi cu 145% mai mult decât acum zece ani pentru a-şi încălzi locuinţele. Cheltuielile cu resursele de combustibil pentru o gospodărie obişnuită atingea în 2012 aproximativ 2.900 de dolari (peste 2.100 de euro) pe an. Mai exista, cheltuiala reprezenta puţin sub 4% din venitul total anual al gospodăriei, potrivit Administraţiei de Informaţii în Energie din SUA.
2. Benzina (toate tipurile) pentru maşini +108%
În 2003, americanii plăteau aproximativ 1,58 de dolari (1,20 de euro) pentru un galon (3,78 litri) de combustibil, potrivit site-ului GasBuddy.com. La începutul acestui an, preţul crescute până la 3,70 de dolari (2,80 de euro).
Ultimii ani au cunoscut o volatilitate accentuată a preţului petrolului, în special în anul 2008. Totodată, preţul ţiţeiului influenţează cel mai mult stabilirea preţurilor pentru alţi combustibili precum păcura şi petrolul. Odată cu anul 2005 producţia de petrol la nivel mondial a fost din ce în ce mai modestă, deşi cererea este tot mai mare din partea unor ţări precum China, India şi alte economii emergente.
3. Taxele de studiu ale universităţilor +88%
Cheltuielile mari pentru a beneficia de studii superioare au devenit în ultima perioadă subiectul unor dezbateri aprige, în condiţiile în care preţurile foarte mari au creat mari probleme şi chiar împiedicat mulţi studenţi să îşi plătească datoriile.
Atunci când sprijinul financiar din partea statului scade, universităţile sunt nevoite să caute alternative, precum creşterea taxei de şcolarizare sau reducerea numărului de studenţi, astfel încât resursele financiare limitate să se împartă la mai puţini studenţi, notează Yahoo News.
4. Serviciile de spitalizare +85%
Studiul Biroului de Statistică al Pieţei Muncii arată că începând cu 2003 au crescut cheltuielile cu serviciile non-medicale, cum ar fi domeniul stomatologiei (50%) şi al fizioterapiei (33%), însă costurile de spitalizare au înregistrat cea mai mare creştere. Îmbunătăţirile şi progresul în domeniul medical explică o mare parte din creşterea spectaculoasă din ultimii zece ani.
5. Manualele şcolare +83%
Odată cu înscrierea la şcoală, cheltuielile cu manualele şi cărţile produc o mare gaură în bugetul părinţilor sau al studenţilor, unele dintre ele ajungând astăzi chiar la 200 sau 300 de dolari.
Creşterea dramatică a preţurilor este dată de tipărirea inutilă de noi ediţii, cheltuieli mari cu materia primă, cu împachetarea şi distribuţia, notează specialiştii.
6. Taxele de şcolarizare şi cheltuieli în ciclul gimnazial şi liceal +67%
Studiul a luat în considerare toate cheltuielile cu înscrierea şi alte taxe percepute de şcolile private, de la clasa întâi până în clasa a doisprezecea. Unele dintre şcolile cele mai prestigioase din New York cer o taxă anuală de 40.000 de dolari (peste 30.100 de euro). Pe măsură ce anii au trecut, şcolile şi-au perfecţionat şi au optimizat serviciile puse la dispoziţia elevilor, ceea ce a dus o cerere de specialişti, instructori, intermediari şi furnizori, efectul răsfrângându-se în mod direct asupra bugetului părinţilor.
7. Carnea de vită +64,5%
8. Ouăle +58%
Creşterea preţului alimentelor, în special ale unor produse precum carnea de vită şi ouăle, se datorează mai ales creşterii preţurilor furajelor şi cerealelor, care, la rânjdul lor, sunt influenţate de cerere, de rezultatul recoltelor, condiţiile meteo, au explicat specialişti intervievaţi de Yahoo News.
9. Serviciile veterinare +63%
În prezent, proprietarii de animale domestice au cheltuit 13,67 miliarde de dolari pentru îngrijirea veterinară, înregistrând o creştere de 77% faţă de acum zece ani, când au fost înregistrate cheltuieli de 7,9 miliarde de dolari. De asemenea, preţul mai mare al serviciilor este explicat în mod special de îmbunătăţirile tehnologice care oferă astăzi servii de calitate iubitorilor de animale.
10. Consiliere pentru întocmirea declaraţiilor fiscale şi a altor impozite +51%
Pe măsură birocraţia sistemului de impozitare s-a accentuat de-a lungul anilor, oamenii au apelat la ajutorul specialiştilor pentru a respecta litera legii. O metodă rudimentară prin care americanii măsoară gradul de complexitate este aproximarea numărului de pagini care alcătuieşte Codul Fiscal american.
Sistemul de reglementare a impozitelor din SUA este alcătuit din 73,954 de pagini, deşi în 2003 însuma 60.044 de pagini.