Guvernul britanic semnează un nou tratat pentru expulzarea migranților în Rwanda. Curtea Supremă a stabilit deja că acțiunea e ilegală

0
Publicat:

La trei săptămâni după respingerea unui proiect anterior de către Curtea Supremă din Londra, guvernele britanic și rwandez au semnat azi în capitala țării africane un nou tratat menit să restabilească acordul ce permite ca migranți sosiți ilegal în Regatul Unit să fie expulzați către Rwanda, indiferent de țara lor de origine, relatează AFP, citată de Agerpres.

Decizia Marii Britanii a dus la proteste
Decizia Marii Britanii a dus la proteste FOTO Guliver/GettyImages

Guvernul britanic face mari eforturi să salveze această măsură cheie a politicii sale de combatere a migrației ilegale, după ce Curtea Supremă britanică a stabilit luna trecută că proiectul de tratat pentru expulzarea migranților către Rwanda este ilegal.

Noul tratat "va răspunde preocupărilor Curții Supreme, garantând în special că Rwanda nu va expulza către alte țări persoane transferate în cadrul acestui parteneriat", a asigurat Ministerul britanic de Interne.

După decizia Curții Supreme, ministrul britanic de interne James Cleverly a promis că un "tratat obligatoriu din punct de vedere juridic" va fi semnat cu Rwanda astfel încât să fie stabilite garanții pentru migranții expulzați.

Noul tratat prevede în special crearea unui "tribunal comun cu judecători rwandezi şi britanici la Kigali pentru a garanta că securitatea migranţilor este asigurată şi că niciunul dintre migranţii trimişi în Rwanda nu va fi expulzat către ţara sa (...) şi va veghea de asemenea că toate plângerile migranţilor sunt ascultate", a asigurat la rândul său un reprezentant al guvernului rwandez.

Odată semnat, noul tratat mai trebuie să fie ratificat de parlamentele de la Londra şi Kigali.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite