Gruparea neonazistă Zorii Aurii va fi interzisă. Ultima lor crimă a îngrozit Atena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile elene iau în considerare pârghiile legale prin care pot scoate în afara legii gruparea neo-nazistă Zorii Auri, după ce un membru al acestei formaţiuni parlamentare ar fi înjunghiat mortal un renumit militant anti-fascist, cântăreţul de numai 34 de ani, Pavlos Fyssas.

Ministrul elen al Ordinii Publice, Nikos Dendias, a declarat reporterilor greci miercuri, că guvernul va adopta o ordonaţă de urgenţă pentru a interzice gruparea de extremă dreapta, scrie The Guardian.

 „Nici Statul, nici societatea, nu vor tolera sau accepta acţiuni şi practici care subminează sistemul legal“, spune Dendias.

Marţi seară, zeci de neo-nazişti, membri ai grupării Zorii Aurii, l-au atacat pe muzicianul , Pavlos Fyssas, care era însoţit de un prieten, şi l-au înjunghiat mortal în piept.

Miercuri, întreaga capitală a Greciei a fost afectată de demonstraţii spontane ale populaţiei îngrozite de acţiunile tot mai violente ale membrilor Zorilor Aurii, o grupare de extremă dreapta, care se auto-descrie ca fiind de factură neo-nazistă, intrată în Parlament după alegerile din 2012.

Martorii atacului susţin că totul părea premeditat deoarece ucigaşul a apărut dintr-o maşina în timp ce ceilalţi îl atacaseră pe Fyssas. Rapoartele presei elene spun că suspecul a încercat iniţial să ascundă dovezile incriminatorii care îl legau de grupul politic.

Premierul Antonis Samaras şi liderul partidului socialist Pasok, Evangelos Venizelos, vor avea o întrevedere pentru a discuta cum să reducă influenţa grupării asupra populaţiei care simpatizează cu platforma acesteia, anunţă ziarul elen, Kathimerini.

Presa greacă anunţă că liderii vor ca guvernul să adopte o dublă strategie: cea legală, care să scoată partidul în afara legii şi să îl dezmembreze, iar o alta pentru a elimina simpatiile publicului pentru abordarea „anti-sistem“ a Zorilor Aurii, atât de populară în rândul tinerilor.

 „Zorii Aurii folosesc violenţa ca principală unealtă, dar trebuie tratată ca o organizaţie criminalp. Au întrecut orice limite. Statul trebuie să intervină“, a declarat liderul socialist, Venizelos.

Nu este primul caz de violenţă îndreptată spre activiştii de stânga. Săptămâna trecută un grup de aproximativ 50 de membrii ai Zorilor Aurii au bătut cu bâte de fier câţiva tineri comunişti care lipeau afişe în capitala greacă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite